CIK: Još 392 koverte sa glasovima stigle iz dijaspore, LVV želi da se i one broje

Više od mesec dana nakon što su završeni vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, na adresu CIK-a stigle su još 392 koverte sa glasovima iz dijaspore, prenose prištinski mediji. Iako je kranji rok za dostavu ovih glasova bio 5. oktobar, pokret Samoopredeljenje (LVV) zahteva od CIK-a njihovo prebrojavanje pozivajući se na „presedan“ koji je uspostavio Vrhovni sud time što je prethodno takođe dozvolio prebrojavanje glasova iz dijaspore koji su stigli sa zakašnjenjem.

Na adresu CIK-a 12. novembra pristigle su ukupno 392 koverte sa glasovima iz dijaspore, saopštio je danas CIK.

Iako se o ovim glasovima prethodno nije pisalo u medijima, kako prenosi prištinska Koha, Samoopredeljenje je još juče uložilo žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke, da se ovi glasovi prebroje.

Iz ove stranke navode da se njihova žalba zasniva na nedavnoj presudi Vrhovnog Suda za prijem i prebrojavanje glasačkih listića koji su prethodno takođe sa zakašnjenjem pristigli iz dijaspore.

Zvaničnik LDK, Fljorian Duši (Florian Dushi) potom je takođe poručio da je kosovski Vrhovni sud „postavio presedan“ time što je prethodno dozvolio prebrojavanje glasova iz dijaspore koji su prethodno stigli sa zakašnjenjem.

Portparol CIK-a, Valjmir Eljezi (Valmir Elezi), potvrdio je za prištinsku Kohu da su dobili „jedan zahtev iz IPŽP oko ovog pitanja“, kao i da su odgovorili ovom telu, ne preciziravši kako je glasio odgovor CIK-a.

Najnovijoj žalbi Samoopredeljenja, prethodila je nova žalba koalicije NISMA-AKR-PD kosovskom Ustavnom sudu na odluku Vrhovnog suda da uvaži žalbu Samoopredeljenja i prihvati kao legalne 6,639 glasova iz dijaspore.

Podsetimo, po objavljivanju konačnih rezultata, ovaj zahtev NISMA-AKR-PD usvojio je najpre Izborni panel za žalbe i predstavke. Međutim, na ovu odluku IPŽP-a, žalio se Vrhovnom sudu pokret Samoopredeljenje (LVV) nakon čega je Vrhovni sud odlučio u korist LVV i naložio da ovi glasovi ipak budu uračunati u konačan zbir.

Ova koalicija je na ivici cenzusa te joj je u interesu da konačan broj glasova na minulim vanrednim parlamentarnim izborima bude što manji kako bi i prag za cenzus bio niži.

NISMA-AKR-PD je uspela privremeno da pređe cenzus nakon što je Vrhovni sud naložio odbacivanje oko 3.000 glasova iz Srbije, protiv čega se takođe žalbom borio LVV, ali se, prema navodima predstavnika organizacija civilnog društva, ova koalicija i dalje nalazi na klizavom terenu, budući da je iznad cenzusa za samo nekoliko desetina glasova.

Kosovski vanredni parlamentarni izbori organizovani su 6. oktobra, a konačni rezultati saopšteni su tek nakon mesec dana. Međutim, potvrdu ovih rezultata dodatno su odložile brojne žalbe političkih subjekata na ovaj proces, kao i najnovije prebrojavanje glasova sa preko 1400 glasačkih mesta. U zavisnosti od ažurnosti Ustavnog suda i odluka o najnovijoj žalbi NISMA-AKR-PD, može se dodatno produžiti potvrda rezultata.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.