Kosovska Mitrovica: Stanari Samačkog bloka sâmi u svojoj nesreći, traže pomoć Vučića

Samački blok
Foto: KoSSev

Stanari Samačkih blokova u Kosovskoj Mitrovici održali su danas po drugi put, jednočasovni protest zbog neljudskih uslova u kojima žive već tri godine od kada je ova zgrada stradala u požaru. Prvi protest pre desetak dana prošao je u tišini, bez prisustva medija i pažnje sugrađana. Uslovi za život su i pre požara bili teški, ali je sada golim okom vidljiv rizik po opšte zdravlje. Od danas protestovaće svakog dana do, nadaju se, rešenja svog problema.

Vonj i zidovi koji se raspadaju od vlage. Penjemo se uz betonske stepenice koje su još uvek u ‘pristojnom’ stanju, na prvi sprat prve od dve zgrade Samačkog bloka u ulici Filipa Višnjića.

Samački blok
Foto: KoSSev

Požarom skoro uništena zgrada nalazi se u neposrednoj blizini suda, policijske stanice, rektorata, OŠ „Branko Radičević“, a donedavno i Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, koji je upravo bio smešten u drugoj zgradi u kojoj se takođe na spratu nalazio još jedan samački blok.

Privremeni organ se preselio u bolje prostorije, dok oko 60-ak stanara ukupno, očekuju svoje bolje dane i pomoć od opštine.

Samački blok
Foto: KoSSev

Među stanarima ima male dece, invalida, bolesnih, interno raseljenih lica, samaca koji godinama unazad, kako svedoče, žive od minimalca. Neki u ovim samačkim blokovima žive već dve decenije. Neki su umrli, bilo je i slučaja samoubistava, odnosno ubistva.

Požar je krov jedne od zgrada i treći sprat zahvatio u julu 2017, kada su neke od porodica ponovo privremeno smeštene u jedan od objekata Centra za socijalni rad i Studentskom domu.

Po izbijanju požara obišao ih je predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić. „Niko neće da ostane na ulici“, obećao je tada.

Samački blok
Foto: KoSSev

U međuvremenu u garave hodnike i trošne sobe vratilo se njih oko 20-ak, nešto više od polovine koliko ih je pre požara tu stanovalo, prinuđeni jer, kako su nam rekli, nisu imali gde drugo. Oni danas žive na prvom i drugom spratu, sa zajedničkim kupatilom i WC-om, to jest, onim što je ostalo od toga.

„Njih desetak su danas smešteni ili u Mikro naselju ili u Bošnjačkoj, a ovde se vratilo 26“, rekao je Radomir Mojsić, proveravajući sa ostalim stanarima tačan broj.

Samački blok
Foto: KoSSev

Na današnji protest došlo je tek njih 15-ak, mahom stariji sugrađani. Nisu imali odobrenje Policijske stanice Sever, ali ih policajci nisu dirali.

„Dođite da nas slikate, da vidite gde živimo“, u glas kažu. Troje građana se pridružilo našoj ekipi i poveli su nas u svoj životni prostor.

Protest stanara u ulici Filipa Višnjića
FOTO: KoSSev

„Molim vas slikajte…mi se trudimo da ovo održavamo koliko možemo, i krečili smo, ali je nemoguće, vidite i sami“, kaže Mojsić.

Samački blok
Foto: KoSSev

I tako do poslednjeg sprata. Stepenice više nisu u tako dobrom stanju. Šut, otpale pločice, uništen pod, a na trećem spratu leti vrabac. Tu je ipak nov krov.

„Uradili su nam krov, samo je to novo i ništa više, ali vidite da šut nije očišćen“.

Samački blok
Foto: KoSSev

Učesnici protesta nezadovoljni su reakcijom lokalne samouprave čiji predstavnici, kako su nam danas rekli, odbijaju da ih prime, ali i Republičke sanitarne inspekcije koja „uprkos zahtevu predatom 2015. i dalje nije izašla na teren“, svedoče na protestu. Navode da su se obraćali Generalnom sekretarijatu predsednika, Kancelariji za Kosovo i Metohiju i RMHK „Trepča“ u čijem je vlasništvu ovaj objekat.

U sve ove zahteve KoSSev je danas imao uvid.

Kancelarija za KiM uplatila 5,8 miliona dinara za sanaciju štete 
KoSSev je imao uvid u odluku Kancelarije za Kosovo i Metohiju (401-00-00454/2017-03) iz avgusta 2017. kojom se opštini Kosovska Mitrovica dodeljuje 5,8 miliona dinara za sanaciju štete prouzrokovane požarom u objektu „Samački blok“, u istom dokumentu se naglašava da se radi samo o prvoj fazi sanacije. Ova faza sanacije je dovršena.
Iznos sredstava određen je na osnovu izveštaja licenciranih projektanata o stanju objekta „Samački blok“ preduzeća za urbanizam, inženjering, marketing i konsalting „Urbanizam“ iz Kosovske Mitrovice.

„Iako je više puta obećavano da će nas obići i videti u kakvom stanju živimo, do sada se to nije ostvarilo. Nama je sanacija hitna, zarazićemo se, pomozite nam“, ovi građani Kosovske Mitrovice sa očajanjem upućuju javni apel.

Pisali Vučiću, žalili se na Spirića

Nedavno su pisali pritužbu na rad predsednika privremenog organa i predsedniku Aleksandru Vučiću, u koju je KoSSev takođe imao uvid.

Predsednika Srbije su obavestili da „već duži vremenski period bezuspešno pokušavaju da na miran i dogovoran način stupe u kontakt sa predsednikom PO Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića, a u vezi sa rešavanjem njihovog stambenog pitanja, a isti odbija da ih primi i pored činjenice da im je u više navrata zakazivao sastanke“. Pismo je potpisalo 26 stanara.

Stanari Samačkih blokova najavili su da će nastaviti sa održavanjem protesta svakodnevno, makar „dok ih neko iz vlasti ne primi na razgovor“.

Protest stanara u ulici Filipa
Foto: KoSSev

U međuvremenu KoSSev je poslao upite Kancelariji za KiM i Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica, zatraživši informacije o tome da li postoje planovi za dalju sanaciju dva objekta Samačkog bloka u ulici Filipa Višnjića, kao i da li su upoznati sa uslovima stanovanja ovih građana Kosovske Mitrovice. Takođe smo pisali i kabinetu predsednika Srbije.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.