CIK: Završeno prebrojavanje glasova, odbijen zahtev LVV za brojanjem još 392 glasa iz dijaspore

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Ponovno prebrojavanje 1.407 glasačkih mesta završeno je danas u Kosovu Polju. Konačni rezultati biće objavljeni nakon potvrde Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) i Vrhovnog suda da nema žalbi koje se razmatraju, saopštio je portparol CIK-a, Valjmir Eljezi (Valmir Elezi). U međuvremenu, danas je IPŽP odbio zahtev Samoopredeljenja za brojanjem još 392 koverte sa glasovima iz dijaspore koje su stigle u CIK 12. novembra, prenose kosovski mediji.

„Danas je 12. dan prebrojavanja glasova od odluke IPŽP-a. Pre nego što CIK potvrdi izborne rezultate, potrebno je da dobije potvrdu od IPŽP-a i Vrhovnog suda da nema pitanja koja se razmatraju. Rezultati nakon toga biće objavljeni na zvaničnom sajtu CIK-a“, rekao je Eljezi, piše Gazeta Express.

Prema njegovoj proceni do objavljivanja rezultata moglo bi da dođe do sutra.

I dok Eljezi nije mogao zvanično da potvrdi da li je koalicija Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija NISMA-AKR-PD prešla cenzus, iz ovih partija poručuju da su i nakon ovog prebrojavanja deo kosovske skupštine.

S druge strane, IPŽP odbio je kao neosnovan zahtev Samoopredeljenja za prebrojavanjem još 392 glasa koji su stigli 12. novembra, kako su kosovski mediji preneli, na adresu CIK-a, pozivajući se na „presedan“ koji je uspostavio Vrhovni sud time što je prethodno takođe dozvolio prebrojavanje glasova iz dijaspore koji su stigli sa zakašnjenjem.

Iz ovog pokreta su za Kohu naveli da još uvek nisu doneli odluku o tome da li će se žaliti Vrhovnom sudu.

Najnovijoj žalbi Samoopredeljenja, prethodila je nova žalba koalicije NISMA-AKR-PD kosovskom Ustavnom sudu na odluku Vrhovnog suda da uvaži žalbu Samoopredeljenja i prihvati kao legalne 6,639 glasova iz dijaspore.

Po objavljivanju konačnih rezultata, ovaj zahtev NISMA-AKR-PD usvojio je najpre Izborni panel za žalbe i predstavke. Međutim, na ovu odluku IPŽP-a, žalio se Vrhovnom sudu pokret Samoopredeljenje (LVV) nakon čega je Vrhovni sud odlučio u korist LVV i naložio da ovi glasovi ipak budu uračunati u konačan zbir.

Ova koalicija je na ivici cenzusa te joj je u interesu da konačan broj glasova na minulim vanrednim parlamentarnim izborima bude što manji kako bi i prag za cenzus bio niži.

NISMA-AKR-PD je uspela privremeno da pređe cenzus nakon što je Vrhovni sud naložio odbacivanje oko 3.000 glasova iz Srbije, protiv čega se takođe žalbom borio LVV, ali se, prema navodima predstavnika organizacija civilnog društva, ova koalicija i dalje nalazi na klizavom terenu, budući da je iznad cenzusa za samo nekoliko desetina glasova.

Kosovski vanredni parlamentarni izbori organizovani su 6. oktobra, a konačni rezultati saopšteni su tek nakon mesec dana. Međutim, potvrdu ovih rezultata dodatno su odložile brojne žalbe političkih subjekata na ovaj proces, kao i najnovije prebrojavanje glasova sa preko 1400 glasačkih mesta. U zavisnosti od ažurnosti Ustavnog suda i odluke o najnovijoj žalbi NISMA-AKR-PD, može se dodatno produžiti potvrda rezultata.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.