Nakon poziva EU da se srpski izbori ponovo održe na Kosovu, Bisljimi traži da BG uputi direktan zahtev

Besnik Bisljimi intervju
FOTO: KoSSev

Ove godine na Kosovu nisu planirani izbori, a ukoliko „vlasti drugih zemalja“ žele da ih organizuju za „svoju dijasporu“, onda to treba da zvanično zatraže od Prištine – oglasio se zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi.

Bisljimijeva reakcija odgovor je na jučerašnje navode portparola EU, Petra Stana, koji je kazao da neodržavanje predstojećih srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu – nije u duhu sa dijalogom.

„Sa žaljenjem konstatujemo da ustaljena praksa da se kosovskim Srbima omogući da glasaju na Кosovu za srpske parlamentarne izbore uz fasilitaciju OEBS-a nije ponovo dozvoljena od strane kosovskih vlasti“, poručio je juče Stano.

Podsetio je da će usled toga Srbi morati da putuju u centralnu Srbiju, ali i u ime EU preporučio obnavljanje prakse o glasanju na Kosovu.

Komentarišući upravo ove navode portparola EU, zamenik kosovskog premijera je danas ponovio stav Prištine:

„Pokušaj organizovanja izbora bez prethodnog zahteva ili pozitivne odluke nije u duhu dijaloga i ne doprinosi izgradnji poverenja. Sve dok nema direktnog zvaničnog zahteva, onda ne može biti ni odluke“, napisao je Bisljimi uz zaključak da – veruje da to Stano zna.

Podsetimo, Vlada Srbije odnosno Kancelarija za KiM, obratila se nedavno OEBS-u sa zahtevom da omogući organizaciju glasanja na teritoriji Kosova.

OEBS je potom izrazio spremnost da izvrši operaciju „prikupljanja glasova“ pod istim uslovima kao i za prethodne izborne procese, ali i naveo da je za tako nešto potrebna saglasnost Prištine.

Priština, odnosno kosovski premijer, međutim, u pismu ovoj organizaciji je potom naveo da je uslov za održavanje izbora da postoji poseban „međudržavni“ dogovor koji bi inicirala Srbija i koji bi se zasnivao na „suverenitetu i nezavisnosti Kosova“.

Ova poruka je za Beograd „uslovljavanje priznanjem Kosova“, usled čega je Republička izborna komisija (RIK) konstatovala da ne postoje uslovi da se na Kosovu sprovedu izbori, te da će birači moći da ostvare svoje pravo u Vranju, Kuršumliji, Raški i Tutinu. Za birače sa Kosova određeno 51 biračko mesto.

Ovo će biti drugi izborni proces koji organizuje Srbija, a na kojem Srbi sa Kosova neće moći da glasaju u mestima u kojima imaju prebivalište.

Oni su 3. aprila prošle godine predsednika i novi saziv parlamenta birali takođe u jednom od četiri grada u centralnoj Srbiji: Raški, Tutinu, Bujanovcu i Kuršumliji.

Odluci o ovakvom načinu glasanja prethodila je slična situacija.

Tada su vođeni pregovori posredstvom međunarodnih zvaničnika, ali je Priština odbila predlog Kvinte, uz zahtev da im se srpska vlada obrati zvaničnim putem sa molbom za održavanje izbora.

Srpski predsednik je odbio ovakav zahtev, jer bi, usled pristanka, kako je i tada protumačeno, to značilo da je Srbija priznala Kosovo.

Srbi sa Kosova samo tri meseca ranije, odnosno januara 2022. godine takođe nisu mogli da glasaju na teritoriji Kosova ni na srpskom referendumu, a usled zabrane održavanja odlukom kosovske vlade.

Povezane vesti:

EU: Da se nastavi sa praksom glasanja na srpskim izborima unutar Kosova

Za birače sa KiM određeno 51 biračko mesto

Srbi sa Kosova ponovo glasaju u centralnoj Srbiji – Vranju, Kuršumliji, Raški i Tutinu

Vučić o (ne)glasanju Srba na Kosovu: Treba biti slep i ne videti šta Kurti radi, sada je i osuda Kvinte pod znakom pitanja

Petković sa Srbima u Raški: Razgovori o tome kako da glasaju nakon „zabrane Prištine“

Petković: Nije moguće sprovesti srpske izbore na teritoriji KiM, Kurti uslovljava priznanjem

Petković večeras sa Srbima sa KiM u Raški, prethodno saopštio da je nemoguće sprovesti srpske izbore na Kosovu

Vučić o održavanju srpskih izbora na Kosovu: Kurti će reći ne, Kvinta poslati jednu osudu i tu je kraj priče

Vučić sa Stoltenbergom: Nikakvu Zajednicu oni formirati neće, pa čak ni onu koja nam oduzima deo ovlašćenja potpisanih 2013. i 2015. godine

Stoltenberg u BG: Učesnici u Banjskoj moraju da odgovaraju, pozdravljamo to što je Srbija spremna da sarađuje

Dukađini: Kurti odgovorio OEBS-u – bez dogovora neće biti srpskih izbora na Kosovu

Vlada Srbije uputila zahtev za „prikupljanje glasova“ za predstojeće izbore, OEBS obavestio PrištinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.