EU: Da se nastavi sa praksom glasanja na srpskim izborima unutar Kosova

FOTO: N1

Izvor: Koha (Tekst je preveden sa albanskog)

Evropska unija smatra da odluka, da se ne dozvoli održavanje srpskih izbora na Кosovu – nije u skladu sa duhom Dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnje poverenja između Кosova i Srbije.

U odgovoru za Kohu, portparol Evropske komisije za spoljnu politiku i bezbednost, Peter Stano, rekao je da Evropska unija preporučuje da se nastavi sa praksom da se kosovskim Srbima omogući da glasaju unutar Kosova tokom srpskih parlamentarnih izbora 17. decembra.

„Sa žaljenjem konstatujemo da ustaljena praksa da se kosovskim Srbima omogući da glasaju na Кosovu za srpske parlamentarne izbore uz fasilitaciju OEBS-a nisu ponovo dozvolile kosovske vlasti. Zbog toga će srpski birači morati da putuju u gradove na jugu Srbije da bi glasali na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra. EU preporučuje obnavljanje ustaljene prakse da se kosovskim Srbima dozvoli da glasaju na Кosovu tokom srpskih parlamentarnih izbora 17. decembra uz posredovanje OEBS-a. Takva odluka nije u skladu sa duhom Dijaloga – principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnje poverenja između Кosova i Srbije“.

Prema bloku (Evropskom bloku prim.red) – neophodno je da srpski birači sa pravom glasa koji žive na Кosovu mogu da ostvare svoja osnovna prava.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.