Petković: Nije moguće sprovesti srpske izbore na teritoriji KiM, Kurti uslovljava priznanjem

FOTO: KoSSev

„Zbog za Beograd neprihvatljivog uslovljavanja Prištine i Aljbina Kurtija, nije moguće na prostoru Kosova i Metohije sprovesti glasanje na izborima za narodne poslanike zakazane za 17. decembar“, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM.

Petar Petković je o tome obavestio dopisom Republičku izbornu komisiju (RIK).

„Na osnovu vašeg zahteva za utvrđivanje mogućnosti da se glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije 17. decembra 2023. godine održi na prostoru Autonomne pokrajine KiM, obaveštavamo vas da trenutno nije moguće realizovati izborni postupak na prostoru AP KiM, na način koji bi bio u skladu sa zakonskim propisima, kao i državnim i nacionalnim interesima Republike Srbije“, naveo je Petković.

A razlog je, navodi on, taj što režim „privremenih institucija samouprave u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem“, uslovljava održavanje ovih izbora – „priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova od strane Beograda“.

Petković je ujedno optužio kosovskog premijera da bez ispunjenja tog, kako kaže, „za Beograd neprihvatljivog uslova“, odbija da na terenu omogući potrebne uslove za delovanje misije OEBS-a, koja bi prema modelu usaglašenom 2012. godine – trebalo da asistira državnim organima Republike Srbije u sprovođenju „izbornog postupka na prostoru pokrajine“.

Govoreći o ovom modelu, Petković podseća da se radi o dogovoru koji je „u potpunosti u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Na osnovama tog modela su na prostoru Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija sprovedeni svi izbori Republike Srbije u periodu od 2012. do 2020. godine“, dodaje Petković.

Ujedno tvrdi da ovim postupcima i onemogućavanjem Srba sa KiM da glasaju na svojim mestima prebivališta, „režim u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem nastavlja da otvoreno krši prava našeg naroda u pokrajini“.

Nakon što se obratio Republičkoj izbornoj komisiji, Petković je za večeras u 18.00 časova zakazao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova u Raški.

Više o tome u posebnoj vesti: Petković večeras sa Srbima sa KiM u Raški, prethodno saopštio da je nemoguće sprovesti srpske izbore na Kosovu

Petkovićevo pismo RIK-u poslato je istog dana kada se, prema navodima Kohe, kosovski premijer Aljbin Kurti sastao sa šefom OEBS-a Majklom Devenportom i kazao mu da „bez međudržavnog sporazuma sa Srbijom neće biti dozvoljeno organizovanje srpskih izbora na Kosovu“.

Upravo je Kurti pre tri dana u pismu ovoj međunarodnoj organizaciji, kako su o tome izvestili prištinski mediji, naglasio da je uslov za održavanje izbora na Kosovu da postoji poseban dogovor.

Naglasio je da ovaj sporazum treba da inicira Srbija kao zainteresovana strana, i da mora da se „zasniva na suverenitetu i nezavisnosti Kosova“.

Podsetimo, Vlada Srbije, odnosno Kancelarija za KiM, obratila se nedavno OEBS-u sa zahtevom da omogući organizaciju glasanja na teritoriji Kosova.

OEBS je potom izrazio spremnost da izvrši operaciju „prikupljanja glasova“ pod istim uslovima kao i za prethodne izborne procese, ali i naveo da je za tako nešto potrebna saglasnost Prištine.

Ukoliko se izbori ne održe 17. decembra na teritoriji Kosova, biće ovo drugi izborni proces koji organizuje Srbija, a na kojem Srbi sa Kosova neće moći da glasaju u mestima u kojima imaju prebivalište.

Oni su 3. aprila prošle godine predsednika i novi saziv parlamenta birali u jednom od četiri grada u centralnoj Srbiji: Raški, Tutinu, Bujanovcu i Kuršumliji.

Odluci o ovakvom načinu glasanja prethodili su pregovori vođeni posredstvom međunarodnih zvaničnika, odnosno odbijanje predloga Kvinte od strane kosovske vlade, koja je zahtevala da im se srpska vlada obrati zvaničnim putem sa molbom za održavanje izbora.

Srpski predsednik je odbio ovakav zahtev, jer bi, usled pristanka, kako je on protumačio, to značilo da je Srbija priznala Kosovo.

Srbi sa Kosova samo tri meseca ranije, odnosno januara 2022. godine takođe nisu mogli da glasaju na teritoriji Kosova ni na srpskom referendumu, a usled zabrane održavanja odlukom kosovske vlade.

Pročitajte još:

Vučić o održavanju srpskih izbora na Kosovu: Kurti će reći ne, Kvinta poslati jednu osudu i tu je kraj priče

Vučić sa Stoltenbergom: Nikakvu Zajednicu oni formirati neće, pa čak ni onu koja nam oduzima deo ovlašćenja potpisanih 2013. i 2015. godine

Stoltenberg u BG: Učesnici u Banjskoj moraju da odgovaraju, pozdravljamo to što je Srbija spremna da sarađuje


Dukađini: Kurti odgovorio OEBS-u – bez dogovora neće biti srpskih izbora na Kosovu

Vlada Srbije uputila zahtev za „prikupljanje glasova“ za predstojeće izbore, OEBS obavestio PrištinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.