Petković sa Srbima u Raški: Razgovori o tome kako da glasaju nakon „zabrane Prištine“

FOTO: Kancelarija za KiM

Najavljeni sastanak direktora Kancelarije za KiM i političkih i institucionalnih predstavnika Srba sa Kosova u Raški je završen. Razgovarali su o, kako je protumačeno, „zabrani Prištine“ da se na Kosovu organizuje glasanje na izborima koje je raspisala Srbija. Ujedno, Petković ih je obavestio i o poslednjoj rundi dijaloga u Briselu.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, održao je danas iznenadni sastanak sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa KiM.

Tema razgovora, kako je saopštila ova institucija, bila je političko-bezbednosna situacija na Kosovu:

„Kao i neophodnost da sačuvamo mir i stabilnost zarad opstanka i ostanka srpskog naroda na KiM“.

Posebno se, kažu, razgovaralo o teškoj situaciji i položaju Srba severno i južno od Ibra.

„I ugrožavanju njihovih osnovnih ljudskih prava, usled institucionalnog nasilja, progona i brojnih eskalatornih poteza koje svakodnevno pokreće Aljbin Kurti i vlast u Prištini“, navode iz Kancelarije.

Naglašavaju i da se razgovoralo o, kako su to protumačili, „zabrani Prištine“ da se na teritoriji Kosova organizuje glasanje na izborima zakazanim za 17. decembar koje je raspisala Srbija.

„Time se Srbima direktno krše sva garantovana prava“, poručuju iz Kancelarije.

Ujedno navode da su predstavnici Srba preneli Petkoviću da je „važno omogućiti srpskom narodu da iskoristi svoje pravo glasa“.

„S tim u vezi, na sastanku je razgovarano o daljim koracima kako da se Srbima sa KiM omogući da iskoriste svoje građansko pravo da glasaju 17. decembra 2023. godine“, navode.

Petković je Srbe sa KiM takođe izvestio i o poslednjoj rundi dijaloga u Briselu, poručuju, odnosno o razgovorima koji su pokrenuti o izradi Statuta Zajednice srpskih opština, kao i svim ostalim pitanjima o kojima Beograd pregovara sa Prištinom u okviru dijaloga.

Razgovaralo se i novčanoj pomoći, radnim mestima, kao i „daljim značajnim ulaganjima države Srbije na prostor Kosova i Metohije“, ali i:

„Pokušajima Prištine da zabrani infrastrukturne i stambene projekte, kao i različite vidove socijalne pomoći namenjene najugroženijem stanovništvu“, poručuju iz Kancelarije

Izneli su i zaključak ovog iznenadnog sastanka:

„Država Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem će nastaviti da snažnim političkim i ekonomskim merama pomaže i bori se za interese srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini“.

FOTO: Kancelarija za KiM

Sastanku sa Petkovićem priustvovalo je novo rukovodstvo Srpske liste, uključujući sadašnje gradonačelnike i opštinske zvaničnike južno od Ibra, kao i bivše gradonačelnike sa Severa Kosova i poslanike u kosovskoj skupštini.

Na stolicama namenjenim za publiku u Domu kulture „Gradac“ kod Raške sedeli su novi predsednik Srpske liste, Zlatan Elek i potpredsednici – Dragiša Milović, inače bivši gradonačelnik Zvečana i Dalibor Jevtić, trenutni gradonačelnik Štrpca, nekadašnji poslanik u kosovskoj skupštini, Igor Simić, bivši gradonačelnici Leposavića, Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zoran Todić, Milan Radojević i Srđan Vulović, predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević, gradonačelnica Gračanice, Ljiljana Šubarić i mnogi drugi.

Međutim, na fotografijama sa sastanka koje je objavila Kancelarija za KiM ne vidi se doskorašnji predsednik Srpske liste, Goran Rakić, inače sada kandidat za poslanika na izbornoj listi SNS-a, koja nosi ime srpskog presednika.

Pre nego što je Srpsku listu u Domu kulture kod Raške obavestio o situaciji oko organizacije srpskih izbora na teritoriji Kosova, Petković je o tome informisao javnost.

„Zbog za Beograd neprihvatljivog uslovljavanja Prištine i Aljbina Kurtija, nije moguće na prostoru Kosova i Metohije sprovesti glasanje na izborima za narodne poslanike zakazane za 17. decembar“, oglasio se direktor Kancelarije za KiM, uputivši ujedno dopis Republičkoj izbornoj komisiji.

Tvrdi da Priština uslovljava održavanje ovih izbora – „priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova od strane Beograda“.

To je za Beograd neprihvatljivo, dodao je Petković, navodeći da Kurti odbija da na terenu omogući potrebne uslove za delovanje misije OEBS-a, koja bi prema modelu usaglašenom 2012. godine – trebalo da asistira državnim organima Republike Srbije u sprovođenju „izbornog postupka na prostoru pokrajine“.

Petkovićevo pismo RIK-u poslato je istog dana kada se, prema navodima prištinskih medija, kosovski premijer sastao sa šefom OEBS-a Majklom Devenportom i kazao mu da „bez međudržavnog sporazuma sa Srbijom neće biti dozvoljeno organizovanje srpskih izbora na Kosovu“.

Upravo je Kurti pre tri dana u pismu ovoj međunarodnoj organizaciji, kako su o tome izvestili prištinski mediji, naglasio da je uslov za održavanje izbora na Kosovu da postoji poseban dogovor.

Naglasio je da ovaj sporazum treba da inicira Srbija kao zainteresovana strana, i da mora da se „zasniva na suverenitetu i nezavisnosti Kosova“.

Podsetimo, Vlada Srbije, odnosno Kancelarija za KiM, obratila se nedavno OEBS-u sa zahtevom da omogući organizaciju glasanja na teritoriji Kosova.

OEBS je potom izrazio spremnost da izvrši operaciju „prikupljanja glasova“ pod istim uslovima kao i za prethodne izborne procese, ali i naveo da je za tako nešto potrebna saglasnost Prištine.

Ukoliko se srpski parlamentarni i lokalni izbori zakazani za 17. decembar ne održe na teritoriji Kosova, biće ovo drugi izborni proces koji organizuje Srbija, a na kojem Srbi sa Kosova neće moći da glasaju u mestima u kojima imaju prebivalište.

Oni su 3. aprila prošle godine predsednika i novi saziv parlamenta birali u jednom od četiri grada u centralnoj Srbiji: Raški, Tutinu, Bujanovcu i Kuršumliji.

Odluci o ovakvom načinu glasanja prethodila je slična situacija.

Tada su vođeni pregovori posredstvom međunarodnih zvaničnika, ali je Priština odbila predlog Kvinte, uz zahtev da im se srpska vlada obrati zvaničnim putem sa molbom za održavanje izbora.

Srpski predsednik je odbio ovakav zahtev, jer bi, usled pristanka, kako je on protumačio, to značilo da je Srbija priznala Kosovo.

Srbi sa Kosova samo tri meseca ranije, odnosno januara 2022. godine takođe nisu mogli da glasaju na teritoriji Kosova ni na srpskom referendumu, a usled zabrane održavanja odlukom kosovske vlade.

Pročitajte još:

Petković: Nije moguće sprovesti srpske izbore na teritoriji KiM, Kurti uslovljava priznanjem

Petković večeras sa Srbima sa KiM u Raški, prethodno saopštio da je nemoguće sprovesti srpske izbore na Kosovu

Vučić o održavanju srpskih izbora na Kosovu: Kurti će reći ne, Kvinta poslati jednu osudu i tu je kraj priče

Vučić sa Stoltenbergom: Nikakvu Zajednicu oni formirati neće, pa čak ni onu koja nam oduzima deo ovlašćenja potpisanih 2013. i 2015. godine

Stoltenberg u BG: Učesnici u Banjskoj moraju da odgovaraju, pozdravljamo to što je Srbija spremna da sarađuje


Dukađini: Kurti odgovorio OEBS-u – bez dogovora neće biti srpskih izbora na Kosovu

Vlada Srbije uputila zahtev za „prikupljanje glasova“ za predstojeće izbore, OEBS obavestio PrištinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.