Dukađini: Kurti odgovorio OEBS-u – bez dogovora neće biti srpskih izbora na Kosovu

Ilustracija/FOTO: KoSSev

Izvor: Dukađini (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Da bi srpska zajednica na Kosovu učestvovala na izborima Srbije, mora da postoji poseban dogovor, naveo je premijer Aljbin Kurti u pismu upućenom šefu Misije OEBS-a na Kosovu, Majklu Devenportu.

Kurti je rekao da ovaj sporazum treba da inicira Srbija kao zainteresovana strana, zasnovan na suverenitetu i nezavisnosti Kosova.

„Povodom istog, a u vezi sa pitanjem međudržavne saradnje za glasanje u inostranstvu, kako bi se omogućilo građanima srpske zajednice na Kosovu sa dvojnim državljanstvom da glasaju na srpskim izborima van Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, neophodan je poseban sporazum između Republike Kosovo i Srbije. Zahtev za ovaj sporazum mora da dođe iz Srbije kao zainteresovane strane”, navodi se u Kurtijevom pismu.

Dalje, Kurti je, navodeći neke uslove, ohrabrio Srbiju da pregovara o posebnom sporazumu sa Kosovom, „implementirajući na taj način još jednu obavezu iz Osnovnog sporazuma: da doprinese dobrosusedskim odnosima”.

„Što se tiče održavanja srpskih izbora na teritoriji Republike Kosovo, dozvolite mi da vam skrenem pažnju na novi pravni okvir, koji je izgrađen na najboljoj evropskoj i međunarodnoj praksi. U vezi sa istim, a u vezi sa pitanjem međudržavne saradnje za glasanje u inostranstvu, kako bi se omogućilo građanima srpske zajednice na Kosovu sa dvojnim državljanstvom da glasaju na srpskim izborima van Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, neophodan je poseban sporazum između Republike Kosovo i Srbije. Zahtev za ovaj sporazum mora da dođe iz Srbije kao zainteresovane strane. I svaki takav zahtev mora biti zasnovan na suverenitetu i nezavisnosti Kosova, kao ravnopravne države, u skladu sa članom 2. Osnovnog sporazuma postignutog ove godine između Kosova i Srbije. Ovim uslovima podstičemo Srbiju da pregovara o ovakvom posebnom sporazumu sa Republikom Kosovo, čime se sprovodi još jedna obaveza iz Osnovnog sporazuma: da doprinosi dobrosusedskim odnosima, zasnovanim na jednakim pravima i međusobnom poštovanju prava birača u inostranstvu“, kaže se u pismu šefa izvršne vlasti, upućenom šefu OEBS-a.

Srbija će 17. decembra održati duple izbore (lokalne i parlamentarne), a uz ovaj proces su došli i uobičajeni zahtevi za uključivanje Srba koji žive na Kosovu.

Zahtev je, kao i ranije, Vladi Kosova prosledila misija OEBS-a.

„Misija je obavestila Vladu Kosova i druge zainteresovane strane o zahtevu i u principu je spremna da izvrši operaciju prikupljanja glasova pod istim uslovima kao i u prethodnim ovakvim slučajevima. Ovi uslovi uključuju saglasnost obe strane i obezbeđivanje neophodne bezbednosne podrške za operaciju, uključujući i Kosovsku policiju“, kažu iz Misije OEBS-a na Kosovu.

Pročitajte još:

Vlada Srbije uputila zahtev za „prikupljanje glasova“ za predstojeće izbore, OEBS obavestio PrištinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.