Mijačić nakon upada u crkvu u Rakinici: Ne postoje pravne i moralne granice kada se napada imovina SPC

FOTO: Fejsbuk/Nikola Džufka

U ‘najnaprednijoj demokratiji’ ne postoje pravne i moralne granice kada se napada Srpska pravoslavna crkva i njena imovina na Kosovu, oglasio se Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU – poglavlje 35, Dragiša Mijačić, nakon nedavnog upada u Hram Svetog arhanđela Mihaila u Rakinici kod Podujeva.

U objavi na društvenoj mreži „X“ Mijačić navodi da se demokratija meri poštovanjem zakona, a ne „velikim rečima“.

„Biti demokratija se ne meri korišćenjem velikih reči u medijima, već poštovanjem sopstvenog Ustava i zakona i osetljivošću na svaki akt diskriminacije“, naveo je Mijačić.

Vest o tome da je Albanac Nikola Džufka koji se predstavlja kao pravoslavni sveštenik zajedno sa grupom ljudi u utorak ušao u crkvu svetog Arhangela Mihaila te saopštio da je osnovao „Albansku nacionalnu crkvu“ i promenio naziv ovog verskog objekta SPC, naišla je na osude Eparhije raško prizrenske i zvaničnog Beograda, dok su reakcije Prištine izostale.

Iz Eparhije su naveli da je reč o grubom nasrtaju na imovinu SPC u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije, dodajući da je Džufka „samozvani sveštenik“, te da će protiv njega podneti krivičnu prijavu.

Danas je sveštenik Eparhije raško-prizrenske obišao crkvu u Rakinici, gde je naišao na zaključana vrata i nov katanac.

„Sa severne strane na glavnom delu crkve polomljena su stakla na prozoru i kroz njega se jedino može videti deo unutrašnjosti i epitrahilj koji je ostao, nakon provale i navodnog služenja samozvanog sveštenika Nikole Džufke i Kristijana Zagalija, takođe lažnog sveštenog lica iz Albanije koga je Džufka proglasio za sveštenika“, poručili su iz Eparhije.

Opširnije o svemu čitajte u:

Sveštenik ERP obišao crkvu u Rakinici nakon upada – naišao na zaključana vrata i nov katanac

Kancelarija: Upad u posed crkve u Rakinici novi udar na SPC i ERP, cilj – zatiranje srpskog nasleđa

ERP: Lažni sveštenik provalio u objekat SPC kod Podujeva, podnećemo krivičnu prijavu; Džufka: „Osnovao sam Albansku nacionalnu crkvu“

V.Dečani: „Lažni sveštenik“ iz Albanije pokušao u manastiru da snimi video za „šovinistički program“

Pojedini mediji na albanskom lažnog sveštenika koriste za širenje lažnih vesti protiv SPCPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.