Osmani: Još uvek nisam razgovarala sa LVV o predlogu za rušenje vlade, koalicija nestabilna

Vjosa Osmani
FOTO: Koha

Predsednica kosovskog parlamenta, Vjosa Osmani, izjavila je danas da još uvek nije razgovarala sa predstavnicima pokreta Samoopredeljenje u vezi sa predlogom za rušenje vlade Avdulaha Hotija koji je ova stranka iznela prošle nedelje. Sa druge strane, tvrdi da je trenutna koaliciona vlada nestabilna.

Predsednica kosovskog parlamenta na pitanje da li je LVV zatražilo njen glas za predlog o rušenju vlade, poručila je da još uvek nisu stigli da razgovaraju o ovom pitanju.

„O ovom pitanju još uvek nismo razgovarali zbog užurbanog dnevnog reda“, poručila je Osmani, prenosi prištinska Koha.

Kako prenosi prištinska Koha, Osmani je danas boravila u Južnoj Mitrovici, gde je, između ostalog, izjavila da je vladajuća koalicija nestabilna.

„Vladajuća koalicija nije stabilna od prvog dana, jer, kao što znate, neki su glasovi dobijeni pod diretnim pritiskom. Jedan od glasova je bio sa protivustavnim pritiskom, dok ćemo za drugi sačekati konačnu odluku od strane Ustavnog Suda da li isti može da se računa“.

Podsetimo, Vjosa Osmani je odmah nakon formiranja vlade predvođene Avdulahom Hotijem kritikovala format ove vlade, a najviše zbog toga što ona „zavisi od glasova Srpske lista“, dok se ujedno prethodno protivila rušenju vlade Aljbina Kurtija.

Predlog pokreta Samoopredljenje za rušenje vlade Avdulaha Hotija predstavljen prošle nedelje za sada ne nailazi na podršku političkih stranaka na Kosovu.

Kako je pre dva dana potvrđeno iz ove stranke, prikupljen je potpis 31 poslanika, što je ujedno i ukupan broj poslanika u poslaničkoj grupi Samoopredeljenja, dok je za formalno podnošenje ovakvog zahteva skupštini neophodno 40 glasova.

Ukoliko LVV prikupi najpre dovoljno potpisa za stavljanje na dnevni red skupštine zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi, a potom i dovoljno glasova za usvajanje predloga u skupštini – 61, biće to druga oborena vlada na Kosovu u vreme pandemije. Inicijativu za obaranje prethodne, i to vlade LVV, pokrenuo je upravo sadašnji kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Da ovakav predlog neće podržati već je najavljeno iz NISMA-e, očekuje se da će isto postupiti i AAK Ramuša Haradinaja, dok se PDK još uvek nije izjasnio povodom istog.

Sa druge strane, kosovski mediji već danima pišu o stabilnosti trenutne koalicione vlade te mogućnosti njenog ojačanja pridruživanjem opozicione PDK.

Član predsedništva LDK, Ljutfi Haziri, govorio je danas ovom pitanju, poručivši da je „predstojeća nedelja ključna za format vlade“, ali i da to takođe „zavisi i od razvoja događaja do kojih će doći u vezi sa Specijalizovanim većima“

Sami predstavnici PDK o tome ne govore, navodeći da su od završetka izbora rekli da će biti u opoziciji, dok je iz NISMA-e rečeno da su zainteresovani da se PDK pridruži vladajućoj koaliciji.

Pročitajte još:

Za zahtev za svrgavanje vlade LVV ima potpise samo poslanika svoje parlamentarne grupe, treba im još 9

LVV pokreće predlog za izglasavanje nepoverenja vladi

Haziri najavljuje „razvoj događaja u vezi sa Specijalizovanim većima“ i prekomponovanje u vladajućoj koaliciji

Mustafa: LVV nudi samo karantin

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.