Gaši: PDK neće potpisati predlog Samoopredeljenja o rušenju vlade

Gashi Gaši
FOTO: epokaere.com

Poslanik PDK, Kujtim Gaši, izjavio je da ova politička stranka neće podržati predlog o izglasavanju nepoverenja Vladi Avdulaha Hotija, koji je Samoopredeljenje iznelo prošle nedelje, prenosi Zeri.

„PDK ne podržava zahtev LVV. Pogotovo ne u ovom trenutku, napravljen je za politički marketing“, poručio je Gaši za TV Dukađini.

Ujedno je inicijativu LVV nazvao neozbiljnom.

„To uopšte nije ozbiljna inicijativa u smislu načina na koji je adresirana i na koji su zatražili pomoć PDK. Oni su zatražili pomoć PDK putem medija“, poručio je.

Gaši je ujedno izneo sumnje da je svrha ove inicijative „produžetak života“ trenutne vlade za još šest meseci, upitavši ujedno LVV kako planira da prikupi 61 glas.

„Poznato je da ukoliko predlog ne uspe, da se u roku od šest meseci ne može podneti novi predlog protiv vlade. Ukoliko nemaju 61 glas, nema načina da se pokrene predlog nakon što glasanje ne uspe“, objasnio je.

Sa druge strane, Gaši navodi da će razmisliti o tome da li će glasati ili ne, ukoliko se ovaj predlog pojavi u skupštini.

Gaši je ujedno kritikovao vladu Avdulaha Hotija. Poručuje da je reč o „vladi prevare“.

Demantovao je nezvanične navode da će se ova stranka pridružiti vladajućoj koaliciji.

Navodi da se o tome nikada nije razgovaralo u strukturama PDK, ali je ujedno rekao da postoje pojedinci u ovoj stranci koji podržavaju takvu ideju.

Poslanici pokreta Samoopredeljenje – opozicione stranke sa najvećom podrškom birača i poslanika u parlamentu, najavili su u četvrtak da planiraju da podnesu zahtev za izglasavanje nepoverenja Hotijevoj vladi.

Ovakav predlog, međutim, za sada ne nailazi na podršku političkih stranaka na Kosovu.

Kako je pre dva dana potvrđeno iz ove stranke, prikupljen je potpis 31 poslanika, što je ujedno i ukupan broj poslanika u poslaničkoj grupi Samoopredeljenja, dok je za formalno podnošenje ovakvog zahteva skupštini neophodno 40 glasova.

Da inicijativu za rušenje vlade neće podržati – već je najavljeno iz NISMA-e, očekuje se da će isto postupiti i AAK Ramuša Haradinaja.

Ukoliko LVV prikupi najpre dovoljno potpisa za stavljanje na dnevni red skupštine zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi, a potom i dovoljno glasova za usvajanje predloga u skupštini – 61, biće to druga oborena vlada na Kosovu u vreme pandemije. Inicijativu za obaranje prethodne, i to vlade LVV, pokrenuo je upravo sadašnji kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Pročitajte još:

Osmani: Još uvek nisam razgovarala sa LVV o predlogu za rušenje vlade, koalicija nestabilna

Za zahtev za svrgavanje vlade LVV ima potpise samo poslanika svoje parlamentarne grupe, treba im još 9

LVV pokreće predlog za izglasavanje nepoverenja vladi

Haziri najavljuje „razvoj događaja u vezi sa Specijalizovanim većima“ i prekomponovanje u vladajućoj koaliciji

Mustafa: LVV nudi samo karantin

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.