Vučić: Na osnovu nečeg protivpravno učinjenog ne može se reći – „sad zahtevamo još nešto“

FOTO: Tanjug snapshot

Srpski predsednik nije dobio od Ričarda Grenela zahtev koji je specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije preneo u Prištini i večeras u Beogradu. „Sutra sam spreman da razgovaram o svemu, ali čini mi se da iz ovih mojih reči možete da razumete kakav je stav Srbije“, poručio je Vučić novinarima na kraju posete Jerusalimu, pred sutrašnji susret sa američkim diplomatom.

Akcija koju je povela srpska vlast za povlačenje priznanja Kosova od početka je kritikovana kod jakih (zapadnih) lidera. Suočen sa tim kritikama i pritiscima, srpski predsednik im je rekao:

„Nema problema, je l’ možemo da se dogovorimo? U ovom trenutku smo negde na pola-pola, govorim o broju zemalja. Teritorijalno i po broju stanovnika, mnogo veći deo čovečanstva nije priznao nezavisno Kosovo nego što jeste. Ali, ne mogu oni da nastave svoju kampanju za priznavanje Kosova, za promociju, kako kažu sopstvene državnosti, a da mi budemo neko ko će da kaže, izvinite, mi nećemo da vas ometamo u tome. Pa vi ometate našu državnost. Ako možemo da se dogovorimo da do kraja naših razgovora, do kraja dijaloga, bilo da se on neuspešno okonča, bilo da postoji neka šansa za kompromisnim rešenjem, dakle, haj’te da sve stopiramo i da kažemo, nema novih priznanja, nema dalje naših aktivnosti u pravcu povlačenja, u redu je“.

Međutim, naglašava da takav predlog nisu nikada hteli da prihvate jer je to za njih bila uvreda.

„I ovo što sam vam rekao je naš više nego korektan stav jer mi imamo više mogućnosti da utičemo nego što imaju Albanci, pa čak i Albanci i Amerikanci zajedno, bez obzira na sve pritiske“.

Sa druge strane, upozorava i da „onaj ko upravlja zemljom“ mora da vodi računa o njenim ekonomskim interesima- koliko će nam biti plate i penzije veće, te da je Srbija izgubila i stotione miliona evra zbog taksi.

Srbiji će, i kada bi sada takse bile ukinute, biti potrebne godine da se vrati na kosovsko tržište i da u potpunosti zauzme onaj deo tržišta koji je nekada imala, uz ogromno vreme i dobit koje su izgubljeni, ali i da svakako:

„Naš cilj je da se to dogodi što pre“, podvukao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je Beograd otvoren za robu, usluge i sve drugo što može da ponudi Priština, kao i gradovi poput Skoplja, Podgorice, Sarajeva i Banjaluke. Međutim, „ljudi moraju da razumeju da se na osnovu nečega što je protivpravno učinjeno, ne može reći – sad mi zahtevamo još nešto“.

„Možemo da razgovaramo o dobroj volji, ali onda morate da razumete da i druga strana mora da pokaže dobru volju“, poručio je predsednik Srbije.

Ranije tokom dana, po dolasku u Izrael, srpskim novinarima je rekao da ceni energiju Grenela, ali da ne ide lako sa ubrzanjem razgovora sa Prištinom. O tome čitajte detaljnije u posebnoj vesti.

Ričard Grenel stigao je večeras u Beograd. Preneo je iste poruke kao i u Prištini: Kosovo da ukine takse na uvoz srpske robe, Srbija da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Fokus treba da bude na ekonomiji.

Istakao je i da vidi dobru energiju na obe strane, ali i upozorio da za SAD vremenski rok u kojem žele da vide napredak je kratak.

O tome opširnije u prethodnim vestima:

Grenel u Beogradu: Vidim dobru energiju na obe strane ali mi predsednik Tramp neće dozvoliti da ovo dugo radim bez napretka

Grenel: Avio-liniju tražili biznis lideri sa Kosova

Grenel: Nadam se da ćemo doći do tačke u kojoj su takse ukinute, a kampanja povlačenja priznanja obustavljena

Grenel: Napredak uključuje i ukidanje taksi

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.