Na Grenelov zahtev Dačić predlaže: Moratorijum i na priznanja i na odpriznanja

Ivica Dačić
Foto: N1

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, kaže da prekid kampanje lobiranja za povlačenje priznanja Kosova ne može biti kompenzacija za ukidanje taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, jer se radi o anticivilizacijskoj meri. Srbija je spremna sa druge strane na prekid lobiranja za odpriznavanja, ali to podrazumeva moratorijum za obe strane – nema ni lobiranja za nova priznanja Kosova.

Dačić je ovo juče rekao novinarima u Skupštini Srbije komentarišući izjave izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela u Prištini, koje je američki diplomata ponovio i novinarima u Beogradu kada je juče kasno popodne stigao u srpsku prestonicu.

Grenel je zatražio ukidanje takse od 100 odsto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine kao i prekid kampanje Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

„Naročito nije dobro sve to povezivati sa pitanjem taksi, jer takse su anticivilizacijska mera. Nikakva kompenzacija za ukidanje taksi ne može da bude sa naše strane. Mi jesmo spremni da svi imamo moratorijum na to“, istakao je Dačić.

Moratorijum bi podrazumevao da Srbija ne lobira dalje za povlačenje priznanja Kosova, a da, kako je Dačić kazao, Amerika, Albanija i samo Kosovo, prestanu da lobiraju za nova priznanja sve dok traju politički pregovori dve strane.

Na pitanje šta će uraditi ukoliko Grenel to zatraži, Dačić je rekao da se nada da će i oni obustaviti kampanju za priznavanje nezavisnosti Kosova.

Ocenjujući da Srbiju može samo da raduje pojačano interesovanje američkih predstavnika da se odblokira dijalog Beograda i Prištine, ipak kaže:

„Pritisak da se ukinu takse trebalo bi da bude mnogo jači na Prištinu i tu bi pomoć SAD bila najkorisnija“.

Istovremeno je priznao da SAD nisu promenile stav prema nezavisnosti Kosova i da ne očekuje da će razgovori sa Grenelom biti laki.

Srbija, međutim, treba da bude konstruktivna i da svi vide da nije ona izvor problema, već jednostrani potezi Prištine koji se ponavljaju iz godine u godinu, istakao je šef srpske diplomatije.

Ričard Grenel se danas u Beogradu sastaje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.