Na Kosovu politička kriza u doba korone, građani razočarani

Hašim Tači, G
FOTO: Gazeta Express

Istovremeno sa krizom koju je širom sveta izazvao koronavirus, na Kosovu se odvija još jedna kriza, ona politička. Nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija u sredu, koje je pokrenuo koalicioni partner Samoopredeljenja, naredne nedelje se očekuje i početak novih pregovora o prevazilaženju političke krize. 

Dva dana nakon što je izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija na Kosovu, predsednik Hašim Tači najavljuje da će pokušati da izbegne nove izbore i raspuštanje parlamenta.

„Moj će fokus biti da se u bilo kojim okolnostima izbegne mogućnost održavanja novih izbora ili raspuštanje parlamenta. Moj predlog će biti formiranje nove vlade. Dakle od ponedeljka ujutru ću pozvati lidere političkih partija kako bih saznao njihova mišljenja i predstavio kriterijume za formiranje nove vlade Kosova, kako bi se izbegao institucionalni vakum“, kazao je Tači.

Kao odgovor na optužbe premijera u ostavci Aljbina Kurtija, da predsednici Tači i Aleksandar Vučić uz podršku SAD planiraju potpisivanje dogovora koji obuhvata i promenu granica, reagovali su u zajedničkoj izjavi Trampovi izaslanici za dijalog i američki ambasador na Kosovu.

„U ovom trenutku nesigurnosti, pozivamo kosovske lidere da slede kosovski ustav i vladavinu zakona. Opredeljeni smo da sarađujemo sa bilo kojom vladom koja je formirana ustavnim procesom. Želimo da razjasnimo da ne postoji tajni plan razmene teritorija između Kosova i Srbije, kao što neki nagađaju. Specijalni izaslanik predsednika, Ričard Grenel, nikada nije video i raspravljao o takvom planu“, navodi se u zajedničkom saopštenju američkih diplomata.

Građani Kosova su, s druge strane, razočarani. Kažu da nisu očekivali da će se usred pandemije koronavirusa součiti i sa krizom koju je izazvao pad vlade.

„Osećamo se loše. Već dva puta smo glasali za Aljbina, a oni našli da izglasaju nepoverenje vladi u ovom trenutku. Razočarani smo, ali će on sledećeg puta ponovo pobediti“.

„Izabrali su loše vreme, trebalo je malo više da trpe pa da se nakon pandemijske krize organizuju novi izbori“.

„Trebalo je Aljbina ostaviti da radi, on je najbolji. Nije imao šansu da sebe pokaže. Trebalo je da mu damo bar godinu dana“.

Na prištinski aerodrom u petak su doputovale 55 osobe iz Švajcarske. Svi oni koji ulaze na Kosovo moraju provesti dve nedelje u karantinu u studentskom centru u Prištini.

Na snazi je i dalje zabrana kretanja od 10 ujutru do 4 sata poslepodne, kao i uveče od osam do šest ujutru. Broj zaraženih koronavirusom se polako približava trocifrenom broju, a jedna osoba je umrla od ove bolesti.

Pročitajte još:

Tači u ponedeljak počinje konsultacije sa liderima političkih stranaka o formiranju nove vlade

Kosovska vlada odgovara SAD-u: Tačijevi i Vučićevi pozivi o razgraničenju i dalje ostaju pretnja

Grenel, Palmer, Kosnet: Ne postoji tajni plan za razmenu teritorija, ukinite takse

Grenel: Nikada nismo razgovarali o razmeni teritorija, Kurti me je pogledao u oči i rekao da će da ukine takse

Video prilog N1 možete pogledati ovde.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.