Grenel: Nikada nismo razgovarali o razmeni teritorija, Kurti me pogledao u oči i rekao da će da ukine takse

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nikad nisam razgovarao sa kosovskim i srpskim predsednikom o razmeni teritorija kao rešenju kosovskog pitanja i nikada nisam video „tajni sporazum“, poručio je Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog između Beograda i Prištine, Ričard Grenel. U intervjuu za T7 rekao je da razmenu teritorija ne vidi kao dobar sporazum. Tvrdi da takse štete ekomiji, te da „ne treba očekivati od Sjedinjenih Država, da nastave sa pružanjem podrške politici koja šteti ekonomiji“.

Grenel: Nikada nisam govorio o razmeni teritorija, za mene to nije dobra opcija

„Nikada, nikada nismo raspravljali o tom pitanju u mom prisustvu, to nije nešto što sam video ili da je o tome pričano, i dozvolite mi da budem jasan, rekao sam ovo ranije, to smo rekli i putem Tvitera, dali smo izjave za medije. Ovo nam nije prvi put da smo jasni da su ove glasine prosto samo glasine“, rekao je Grenel.

„Mi to govorimo već neko vreme, ali neki odlučuju da ne veruju u to i to nije na nama. Možemo samo da konstatujemo ono što znamo da su činjenice, a činjenica je da ja nikada nisam video (tajni sporazum).

Upitan da li je razmena teritorija „dobra opcija“, Grenel je odrično odgovorio.

„Lično ne, ne vidim to kao opciju, ali želim da budem potpuno jasan da su sve to politička pitanja… Mi, SAD, zaista smo usredsređeni na ekonomska pitanja“, rekao je Grenel, dodajući da je zapravo ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta rešenje za političke probleme.

„Pogledao me je u oči i rekao da će da ukine takse“

Grenel je u intervjuu za T7 otkrio detalje razgovora sa sada već premijerom u ostavci Aljbinom Kurtijem u SAD rekavši da mu je on tada obećao da će ukinuti taksu na srpsku robu.

„Pogledao me je u oči i rekao da će da ukine takse“, kaže Grenel.

Kako je rekao, „stav SAD je da stopostotne takse štete ekonomiji i narodu Kosova“.

„Zato nema smisla da imamo politike koje štete ekonomiji, a koje ne dozvoljavaju preduzećima da napreduju i otvaraju nova radna mesta. To dotiče mlade koji hoće radna mesta i kada politike oštete ekonomiju, ne treba očekivati od nas, Sjedinjenih Država, da nastavimo da podržavamo politike koje štete ljudima i aktivnosti u stvaranju radnih mesta“, dodao je Grenel.

Narod će birati lidera, a SAD svoju politiku

Potvrdio je poruku koju su sinoć saopštili u zajedničkoj izjavi on, Metju Palmer i Filip Kosnet – da će nastaviti da sarađuju sa svakom vladom koja želi da stvori atmosferu u kojoj nema taksi i u kojoj se pomaže u otvaranju novih radnih mesta za mlade.

„Gledajte, nećemo se umešati u politiku. Narod na Kosovu će izabrati vladu, oni će birati svog lidera, ali Sjedinjene Države će odabrati svoju politiku i naša politika je veoma stabilna, bez obzira na to ko je na vlasti… Ne možete od nas očekivati da nastavimo sa finansiranjem projekata za koje verujemo da neće biti efikasni jer takse jednostavno guše ekonomiju. Ne želimo da trošimo naš novac“, dodao je Grenel.

Grenel je govorio i o povlačenju sredstava razvojne pomoći od strane SAD preko MCC (Millennium Challenge Corporation) nakon Kurtijevog odbijanja da ukine takse.

„Posvećeni smo narodu Kosova, ali kad smo kod politike, Sjedinjene Države, američka Vlada, američki narod imaju pravila za našu pomoć. Ne želimo biti u takvoj poziciji da naša pomoć bude zagarantovana, bez obzira na to kako se ponaša druga strana“, rekao je Ričard Grenel.

Dodao je još jednom da takse nanose štetu Kosovu te da bi trebalo da budu ukinute.

Pročitajte još:

Kosovska vlada odgovara SAD-u: Tačijevi i Vučićevi pozivi o razgraničenju i dalje ostaju pretnja

Grenel, Palmer, Kosnet: Ne postoji tajni plan za razmenu teritorija, ukinite taksePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.