Kosovska vlada odgovara SAD-u: Tačijevi i Vučićevi pozivi o razgraničenju i dalje ostaju pretnja

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Za kosovsku vladu je veoma bitno da ne postoji tajni plan o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, ali ostaje pretnja zbog izjava Tačija i Vučića o ovakvom kompromisnom rešenju, poručeno je iz kosovske vlade u ostavci u odgovoru na zajedničku izjavu, Trampovih izaslanika za dijalog o Kosovu, odnosno Balkan – Ričarda Grenela, Metju Palmera i američkog ambasadora u Prištini – Filip Kosnet.

Kosovska Vlada u ostavci navodi da ceni zajedničku izjavu američkih zvaničnika kojom su potvrdili da će SAD i dalje biti uz narod Kosova kako bi se prevazišla situacija sa COVID-19.

Ujedno „cene i poziv na poštovanje Ustava“.

Međutim kada je reč o taksama na čije su ukidanje još jednom pozvali američki zvaničnici prethodnog dana, poručuju:

„Odlukom vlade preuzeli smo važan korak ukidanjem taksi od 100 odsto na uvoz sirovina iz Srbije i BiH“.

Navode da je „izuzetno važno da u zajedničkoj izjavi stoji da ne postoji tajni plan za redefinisanje granica i da specijalni izaslanik predsednika, Ričard Grenel, nije ni video ni raspravljao o njemu“, poručuje se u reakciji.

Povodom zajedničke izjave američkih zvaničnika oglasio se i lider LDK, Isa Mustafa.

U objavi na Fejsbuku poručio je da je sada kada je Bela kuća „razjasnila sve o sadašnjosti i budućnosti Kosova, na nama da sednemo i pronađemo pravi put napred“.

Navodi da LDK veruje SAD-u bez rezerve, te da bi konačni sporazum o uzajamnom priznanju između Beograda i Prištine, uz pomoć Amerike, otvorio perspektivu za evroatlantsku budućnost“.

Ujedno je pozvao političke lidere na Kosovu da govore „jednim glasom“, poručivši da bi „politička bitka“ trebalo da prestane, te da ona samo nanosi štetu Kosovu.

„Nakon što prevaziđemo ovu krizu moramo da se obratimo građanima radi procene putem izbora“, dodao je.

Međutim, sa druge strane, poručuju da „stalni pozivi predsednika Tačija i Vučića o rešavanju kosovskog pitanja putem razgraničenja predstavljaju pretnju.

„Ali za nas, pozivi predsednika Tačija i Vučića koji se nastavljaju (bolne kompromise oko granice na severu – kao Rankovićev poklon, razgraničenje itd.) i dalje predstavljaju pretnju, a od avgusta 2018. godine oni se ponavljaju od strane dvojice predsednika koji su uspostavili blizak kontakt jedan s drugim bez međunarodnog posredovanja“.

U saopštenju se dodaje da bi dijalogom sa Beogradom trebalo da upravlja kosovska vlada, tačnije premijer, u skladu sa Ustavom Kosova.

„Dijalog treba nastaviti dobro pripremljen, sa ciljem obostranog priznanja kao dve suverene zemlje i sa teritorijalnim integritetom, za trajni sporazum kao garanciju za normalizaciju bilateralnih odnosa i mir i sigurnost u regionu“, dodaje se u odgovoru.

Podsetimo, tri američka zvaničnika oglasila su se nakon pada vlade koju je vodio Aljbin Kurti, poručivši još jednom da „ne postoji tajni plan o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, kao što neki nagađaju, te da specijalni izaslanik predsednika, Ričard Grenel, nikada nije video ili raspravljao o takvom planu“.

Pozivali su kosovske lidere da slede Ustav, a da će oni da sarađuju sa svakom vladom koja bude formirana. Ujedno su pozvali i na potpuno ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH.

Podsetimo, tokom sednice na kojoj je izglasano nepoverenje vladi u Prištini, česte su bile optužbe LVV, i samog Kurtija da je pozadina Tačijeve inicijative za uvođenje vanrednog stanja, čemu se usprotivo, a što i jeste za posledicu imalo da se pokrene zahtev o izglasavanju nepoverenja vladi – „tajni sporazum o razmeni teritorija“. Za sporazum se, kako je Kurti u svom govoru juče rekao, u Beloj kući očekuje „šampanjac“, ali i da je za to prethodno na terenu bilo potrebno da se izazovu „incidenti i krvoproliće“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.