Mustafa: Nakon sporazuma statut ZSO šaljemo Ustavnom sudu

Isa Mustafa
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvono preveden sa albanskog)

Šef Demokratske lige Kosova, Isa Mustafa, na pitanje da li će biti formirana Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu rekao je da je to zakonska obaveza, ali da će se nakon sporazuma statut poslati Ustavnom sudu na ocenu.

Mustafa je objasnio da su u Briselu potpisana dva sporazuma, prvi sporazum o zajednici iz 2013. i drugi sporazum o osnovnim principima iz 2015.

Rekao je da će, pored poštovanja presude Ustanog suda na Kosovu, koja nalaže da postoje 23 tačke koje nisu u skladu sa Ustavom, nakon njenog uspostavljanja, vlada poslati statut ZSO na tumačenje Ustavnom sudu.

„Odluka Vlade o osnivanju Asocijacije biće poslata Ustavnom sudu“, rekao je Mustafa za Euronews, dodajući da je ovo prvi sporazum gde predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prvi put potpisuje dokument u kojem se pominje Ustav Kosova“.

„Status Asocijacije opština sa srpskom većinom neće se smatrati odobrenim sve dok Ustavni sud ne kaže da je u skladu sa Ustavom“, rekao je lider LDK.

Na pitanje Ilve Tare o čemu bi se moglo razgovarati u Briselu, kada je ova tema u pitanju, Mustafa je rekao da bi se tamo moglo razgovarati o statutu sporazuma, jer je osnovni sporazum završen.

KoSSev: Podsetimo, nakon što je Evropska komisija najavila pre dva dana da će se danas u Briselu gde se sastaju delegacije Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, na dnevnom redu naći dve teme – pitanje manjinskih zajednica i međusobna finansijska potraživanja kosovsku javnost zapljusnuo je novi talas negativnih reakcija prema ovom telu koje, uprkos dva sporazuma, iz 2013, odnosno 2015, nije formirano još uvek.

Međutim, u toku jučerašnjeg dana oglasio se izaslanik EU, Miroslav Lajčak, koji je poručio da dve delegacije danas neće razgovarati o manjinskim zajednicama.

Kao razlog je naveo kompleksnost tema, uz naznaku da će se razgovarati o međusobnim finansijskim potraživanjima, dok će se pitanje manjinskih zajednica naći na agendi nekog drugog dana.

Da se danas neće razgovarati o ZSO potom je poručio i kosovski premijer, Avdulah Hoti, dok je direktor Kancelarije za KiM, i predvodnik beogradske delegacije na ekspertskom nivou, izneo potpuno suprotne navode, poručivši da će Zajednica srpskih opština, barem za srpsku stranu, biti prva tema na agendi.

Pročitajte još:

Lajčak: Sutra se neće razgovarati o manjinskim zajednicama, Đurić: Prva tema za srpsku delegaciju „ZSO

Zajednica strašnija od kovida pred let Priština – Brisel

Veton Suroi pred razgovore u četvrtak u Briselu: SOS za Kosovo

Tači uoči sastanka o ZSO: Skupština da usvoji rezoluciju da zabrani Hotiju da razgovara o ZSO i imovini

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.