LVV: Tači je otac „Zajednice“, a ne njen protivnik

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Pokret Samoopredeljenje nazvao je kao drsku ocenu kosovskog predsednika Hašima Tačija da je opasna i štetna ideja da se o Zajednici opština sa srpskom većinom razgovara sa Srbijom u četvrtak u Briselu.

Predsedništo je juče zatražilo od Skupštine Kosova da hitno izglasa rezoluciju kojom se zabranjuje premijeru Avdulahu Hotiju da pregovara o unutrašnjim stvarima Kosova i temama koje ugrožavaju unutrašnji državni poredak. Putem saopštenja za štampu Tači je otvaranje teme Asocijacije definisao kao veliku i opasnu grešku Vlade Kosova.

KoSSev: Podsetimo, nakon što je Evropska komisija najavila pre dva dana da će se danas u Briselu gde se sastaju delegacije Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, na dnevnom redu naći dve teme – pitanje manjinskih zajednica i međusobna finansijska potraživanja, kosovsku javnost zapljusnuo je novi talas negativnih reakcija prema ovom telu koje, uprkos dva sporazuma, iz 2013, odnosno 2015, nije formirano još uvek.

Međutim, u toku jučerašnjeg dana oglasio se izaslanik EU, Miroslav Lajčak, koji je poručio da dve delegacije danas neće razgovarati o manjinskim zajednicama.

Kao razlog je naveo kompleksnost tema, uz naznaku da će se razgovarati o međusobnim finansijskim potraživanjima, dok će se pitanje manjinskih zajednica naći na agendi nekog drugog dana.

Kroz reakciju povodom ovog pitanja, Samoopredeljenje je podsetilo da je takva rezolucija izglasana u martu.

Ova stranka je zatražila od Tačija da preuzme odgovornost za prethodne sporazume pre nego što Asocijaciju predstavi kao rizik.

„Ako ‘Zajednica’ predstavlja opasnost za Republiku Kosovo, što je sasvim tačno, u tom slučaju predsednik Tači mora da učini najmanje tri stvari: da se distancira i preuzme odgovornost za sporazum iz aprila 2013. godine, koji je temelj ‘Zajednice’, koji je potpisao kao premijer; da preuzme odgovornost za ‘Zajednicu’ iz avgusta 2015. godine, koju je potpisao premijer Isa Mustafa u pratnji Hašima Tačija kao zamenika premijera i ministra spoljnih poslova i koji je garantovao da je u skladu sa Ustavom, dok se kasnije ispostavilo da ga je prekršio u najmanje 23 člana; i da preuzme odgovornost za svoj potpis na pismu gde je KBS-u zabranjen prelazak na sever zemlje“, poručili su iz LVV u svojoj reakciji.

Samoopredeljenje je ovo opisalo kao pretvaranje Tačija „samo da bi neko vreme ostao na političkoj sceni“. Ova stranka je poručila i da je protivljenje predsednika i premijera lažno.

„Ova reakcija predsednika danas nije ništa drugo nego arogancija kojom pokušava da simulira protivljenje. Dakle, on se pretvara, igra ulogu, samo da ostane još malo na političkoj sceni. Da li je Tači izbrojao koliko je takvih rezolucija imao i koliko ih je prekršila osoba koja je predsednik? On je sam, u svojstvu premijera, zajedno sa Dačićem uspostavio temelje „Zajednice“, koju smo potom zaustavili protestima širom zemlje. Ova kontradiktornost između Tačija i Hotija je lažna kontradikcija dveju strana iste medalje. Oni se razlikuju samo po pitanju vremena. Oni koji kažu da je „Zajednica“ obaveza, u stvari pregovaraju o podeli. Dok njihovi navodni protivnici, simulirana opozicija, koji već dugo traže podelu, danas pozivaju protiv Zajednice koju su sami stvorili. Baš kao kad lopov viče ‘uhvati lopova'“, navodi se dalje u reakciji LVV.

LVV je ujedno nazvalo Asocijaciju opština sa srpskom većinom štetnom i neprihvatljivom. Sa druge strane, prema njihovim rečima, „Hašim Tači je otac Zajednice, a ne njen protivnik“.

„Kao osnivaču od pre više godina, Tačiju je žao što neće biti osoba koja sprovodi, već njegov marionetski premijer. Suprotstavili smo se ZSO Tači-Dačić iz 2013. godine i Mustafa-Tači-Vučić-Dačić iz 2015. godine, jer su one protiv ustavnog poretka. Spremnosti nelegitimnog premijera da oživi zloglasni projekat Srbije usprotivićemo se isto kao što smo se usprotivili nastojanjima njegovih gospodara“, zaključuje se u saopštenju Samoopredeljenja.

Pročitajte još:

Lajčak: Sutra se neće razgovarati o manjinskim zajednicama, Đurić: Prva tema za srpsku delegaciju „ZSO“

Zajednica strašnija od kovida pred let Priština – Brisel

Veton Suroi pred razgovore u četvrtak u Briselu: SOS za Kosovo

Tači uoči sastanka o ZSO: Skupština da usvoji rezoluciju da zabrani Hotiju da razgovara o ZSO i imovini

Konjufca: „‘Zajednica’ opasnija od kovid-19“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.