Lajčak: Sutra se neće razgovarati o manjinskim zajednicama, Đurić: Prva tema za srpsku delegaciju „ZSO“

Miroslav Lajčak
Foto: Printscreen

Vest je ažrurirana

Pitanje manjinskih zajednica, koje zvanični Beograd definiše kao razgovore o Zajednici srpskih opština (ZSO), uprkos prethodnim najavama iz EU, neće biti tema sutrašnjeg sastanka predstavnika Beograda i Prištine u okviru dijaloga na ekspertskom nivou.

Evropska komisija najavila je pre dva dana da će se sutra u Briselu na dnevnom redu naći dve teme – pitanje manjinskih zajednica i međusobna finansijska potraživanja.

U međuvremenu, kosovsku javnost zapljusnuo je novi talas negativnih reakcija prema ZSO – telu koje, uprkos dva sporazuma, iz 2013, odnosno 2015, nije formirano još uvek.

Danas u popodnevnim časovima, međutim, oglasio se izaslanik EU, Miroslav Lajčak, koji je uoči sutrašnjih razgovora, saopštio da će se sutra razgovarati samo o međusobnim finansijskim potraživanjima, dok će se, zbog „kompleksnosti tema“, o manjinskim zajednicama razgovarati u narednim danima.

„Predsednik Vučić i premijer Hoti su se dogovorili da njihovi pregovarači nastave razgovore o međusobnim finansijskim potraživanjima i statusu nevećinskih zajednica. Obe teme su vrlo kompleksne. Zato ćemo sutra razgovarati o finansijskim potraživanjima, a o sporazumima o nevećinskim zajednicama u narednim danima“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Lajčakovu objavu na Tviteru komentarisao je potom direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. 

Uprkos Lajčakovoj najavi da se sutra neće razgovarati o pitanjima manjinskih zajednica, direktor Kancelarije za KiM, i predvodnik beogradske delegacije na ekspertskom nivou, kaže da će Zajednica srpskih opština, barem za srpsku stranu, sutra biti prva tema na agendi.

Hoti: Četvrtak nije opasan dan za Kosovo

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, večeras je takođe poručio da na narednom sastanku u Briselu neće biti reči o ZSO, ali i da ovo telo „nikada neće imati izvršna ovlašćenja“.

Sa druge strane, tvrdi da će se razgovarati o finansijskim obavezama, a što, kako je rekao „uključuje ratnu odštetu i penzije“.

Potvrdio je i da će sutra obavestiti skupštinu o procesu dijaloga, ali podcrtao da sporazum o ZSO neće ponovo biti otvoren u Briselu.

„Dakle ne diskutujemo o Zajednici srpskih opština, poštujemo ustavnu obavezu koju ima država Kosovo o ovoj asocijaciji, shodno sporazumu iz 2013. godine o principima i bazirajući se na mišljenju Ustavnog suda o ovom sporazumu“, kazao je Hoti, prenosi Glas Amerike.

Povezani tekstovi:

Zajednica strašnija od kovida pred let Priština – Brisel

Veton Suroi pred razgovore u četvrtak u Briselu: SOS za Kosovo

Tači uoči sastanka o ZSO: Skupština da usvoji rezoluciju da zabrani Hotiju da razgovara o ZSO i imovini

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.