Blog 182. dan epidemije: SZO – povratak u normalu tek 2022. godine

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Tek 2022. godine svet može početi da razmišlja o povratku u život pre kovida-19, dok će se do tada, pa čak i nakon pronalaska vakcine, primenjivati mere u borbi protiv pandemije koronavirusa koje uključuju fizičku distancu, nošenje maski i održavanje redovne higijene, smatraju naučnici iz Svetske zdravstvene organizacije. I dok se svet približava broju od 30 miliona registrovanih slučajeva koronavirusa, na Kosovu i u Srbiji, gde je dnevni broj novoinficiranih uglavnom ispod 100, prema ocenama struke, beleži se poboljšanje epidemiološke situacije. Slična situacija je i u srpskim sredinama na Kosovu, gde je broj novoinficiranih već danima niži od broja izlečenih. Sa druge strane, usled sezonskog gripa koji je pred nama, ali početka rada škola, stižu i upozorenja za povećan oprez i apeli da se mere u borbi protiv pandemije poštuju.

U Kraljevu bez novoinficiranih

Od 35 uzoraka koliko je u Kraljevu obrađeno u poslednja 24 sata, nije registrovan nijedan pozitivan slučajna koronavirus, podaci su Zavoda za javno zdravlje Kraljevo

Ukupan broj pozitivnih slučajeva u ovom gradu od početka pandemije je 1.401.

Od poslednjeg izveštaja, sa teritorije grada Kraljeva, u Opštoj bolnici „Studenica“, nije bilo preminulih.

Dvoje učitelja iz Kosova Polja inficirani koronavirusom

Dvoje učitelja u školi „Nihal Grameno“ u Kosovu Polju pozitivni su na koronavirus.

Ovi prosvetni radnici se trenutno nalaze u izolaciji i u dobrom su zdravstvenom stanju.

Uprkos tome što su dva učitelja obolela od covid-19, kako prenosi prištinska Koha, nastava se u ovoj školi neće prekidati.

Vlada objavila uputstvo za sve koji od sutra posle 18h ulaze u Srbiju

Vlada Srbije objavila je detaljno uputstvo, koje je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, o tome šta treba da rade putnici koji u Srbiju uđu sutra posle 18 sati.

Državljanima Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, a koji dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom – Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, prilikom pasoške kontrole uručivaće se pisano obaveštenje kojim se upozoravaju na obavezu javljanja nadležnoj kovid ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice.

Opširnije u posebnoj vesti.

Priština: Preminulo troje, novoinficiranih 43

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 43 slučaja inficiranja virusom korona, tri osobe su preminule, dok je broj izlečenih pacijenata 239, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Broj preminulih od početka pandemije je 607, dok je od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirano 664 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Srbija 24 sata: Dve osobe preminule, 82 novoinficiranih

U Srbiji je do 15 časova registrovano još 82 slučaja infekcije koronavirusom, dve osobe su preminule, dok je 320 pacijenata hospitalizovano, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

U Srbiji je na prisustvo koronavirusa od poslednjeg preseka stanja testirano 6.877 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Peć: Na bolničkom lečenju 22 kovid pacijenta

U Opštoj bolnici u Peći leči se 20 kovid pacijenta, jedan od njih je na respiratoru, a 11 prima kiseoničku terapiju. Četiri pacijenta su u teškom opštem zdravstvenom stanju, saopšteno je iz ove bolnice.

Tokom jučerašnjeg dana, u ovoj bolnici je izlečeno 4 kovid pacijenata.

KP juče propisala preko 800 kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije izdali su tokom jučerašnjeg dana 873 novčanih kazni na osnovu Zakona o covid-19, navodi se u dnevnom izveštaju Kosovske policije.

Jovanović: Blagi porast zaražavanja u Beogradu, Kragujevcu…

Direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović rekla je za RTS da epidemijska situacija u Srbiji ukazuje na prisustvo koronavirusa.

Prema njenim rečima u pojedinim gradovima, u Beogradu, Kragujevcu, Zaječaru dolazi do blagog porasta broja zaraženih i tu se posebno sprovode mere nadzora.

Navela je da je prošle nedelje u osnovnim školama zabeleženo 27 slučajeva zaraze učenika, a u srednjim troje. To su, kako kaže, pojedinačni slučajevi sa lakšom kliničkom slikom, koji su izolovani i nalaze se kod svojih kuća.

Doktorka Jovanović navodi da se trenutno registruje pad broja pacijenata sa mehaničkom terapijom, ali upozorava da je neophodno da se sprovode mere zaštite i na vreme se javiti lekaru jer se svaki slučaj može završiti sa težom kliničkom slikom.

U kovid bolnici vranjskog zdravstvenog centra 17 pacijenata

Tokom jučerašnjeg dana, u kovid ambulanti u Vranju obavljeno je 77 pregleda, a od tog broja 39 prvih. Uzorkovana je krv kod 48 pacijenata i sačinjeno 40 rentgen snimaka pluća. Takođe, urađeno je 13 pi-si-ar i 37 brzih testova.

U kovid bolnici vranjskog Zdravstvenog centra smešteno je 17 pacijenata, od kojih šest pozitivnih na koronavirus.

Ukupan broj slobodnih mesta je 163. Otpuštena su dva pacijenta, a zabeležen je i isti broj prijema, podaci su Gradskog štaba za vanredne situacije.

Naučnici SZO – povratak u normalu tek 2022. godine

Tek 2022. godine svet može početi da razmišlja o povratku u život pre-kovida-19, smatra dr Somia Svaminatan, naučnica iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Ženevi, prenosi N1.

„Govorimo o 2022. godini, tako da ćemo još dugo morati da održavamo iste mere koje se trenutno primenjuju, a koje uključuju održavanje fizičke distance, nošenje maski i održavanje redovne higijene“, rekla je dr Svaminatan.

Sa primenom ovih mera, kako je navela, moraće da se nastavi i kada se bude pronašla vakcina i počelo sa vakcinisanjem.

„Potrebno nam je 60 do 70 odsto populacije da stekne imunitet pre nego što dramatično smanjenje prenosa ovog virusa bude bilo vidljivo“, rekla je.

Pitanja koja su i dalje bez odgovora je „koliko će dugo trajati imunitet nakon vakcinisanja“ i da li će biti potreban „pojačivač“.

Ona je dodala da zdravstveni službenici trenutno žele da kontrolišu koronavirus koji prouzrokuje kovid-19, umesto da ga eliminišu.

Dr Svaminatan smatra da koronavirus neće postati sezonski virus kako vreme bude odmicalo. Umesto toga mogli bismo očekivati da ćemo videti „uspone i padove“ u broju zaraženih.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.