EU nakon sastanka sa delegacijom kosovske vlade: Duboko žaljenje zbog uvedenih taksi; Sporazum o Zajednici srpskih opština mora biti sproveden

Haradinaj Mogerini Han
Foto: CDM

Evropska unija izražava duboko žaljenje zbog jednostranog povećanja taksi vlade na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine; svi sporazumi koji su već dogovoreni trebaju biti u potpunosti sprovedeni bez daljeg odlaganja, posebno sporazum o Zajednici srpskih opština, poruke su Evropske unije nakon današnjeg sastanka u sklopu Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između delegacije kosovske vlade i EU. Sa druge strane, kosovski premijer Ramuš Haradinaj traži viznu liberalizaciju, da „sve strane budu jednake“, kao i veću ulogu SAD u dijalogu.

EU osim „žaljenja zbog uvedenih taksi“ navodi da one štete ekonomskim interesima Kosova i njenih građana smanjujući „trgovinske tokove i aktivnosti Kosova kao mesta za investiranje i poslovanje“, navodi se u saopštenju portparolke visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini, Maje Koncijančič.

„Svaku prepreku u trgovini treba rešiti na odgovarajućim mehanizmima uz konstruktivno učešće svih zainteresovanih strana u duhu regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa,“ takođe navodi.

Iz Evropske unije poručuju da je „kontinuirano angažovanje Kosova“ u dijalogu između Beograda i Prištine izuzetno značajno, naglasivši da svi dogovoreni sporazumi moraju biti u potpunosti sprovedeni bez daljeg odlaganja, posebno sporazum o Zajednici srpskih opština.

Ovom sastanku su prisustvovali kosovski premijer Haradinaj, ministarka EU integracija, Durata Hodža, zamenik premijera Enver Hodžaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. Delegaciju EU na sastanku su predstavljali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Federika Mogerini i komesar za proširenje, Johanes Han.

Haradinaj: „Mi živimo u getu, nije u redu da nam Evropska unija ovo radi“

Sa druge strane, Ramuš Haradinaj nakon sastanka, u izjavi za RSE poručuje i da Kosovo ima „neke legitimne zahteve“ za Evropsku uniju.

„Prvo, što je jako važno je vizna liberalizacija za koju smo mi ispunili sve uslove,“ rekao je, naglasivši „mi živimo u getu, nije u redu da nam Evropska unija ovo radi“.

U smislu regionalnog razvoja, traži da „sve strane budu jednake“, objasnivši da je „Kosovo nezavisna država od 2008. godine“.

Što se dijaloga tiče, Haradinaj traži da se on nastavi, međutim, zahteva i veću ulogu SAD-a u njemu, „kako bi se učvrstio“.

Otkazana konferencija za štampu: Haradinaj „o razlozima otkazivanja pitajte Mogerini“

Nakon sastanka delegacija Kosova i EU trebalo je da bude održana konferencija za novinare čelnika Evropske komisije, Federike Mogerini i Johanesa Hana, sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, međutim, ona je otkazana zbog, kako je preneo RTK „atmosfere tokom susreta i zbog negativnog odgovora kosovske strane na zahteve EU da ukine taksu od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH“.

RTK takođe navodi da je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič kazala da je to dogovor obeju strana, što je u izjavi za RTK odbacio Haradinaj rekavši da o razlozima otkazivanja konferencije treba pitati kancelariju Mogerini.

Ovo je drugi put da je otkazana konferencija za novinare najavljena posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo. Oba puta na čelu kosovske delegacije je bio Haradinaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.