EU: Dijalog sa Srbijom da vodi kosovski predsednik Hašim Tači

U pismu koje su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, komesari za trgovinu Sesilija Malstrom i za proširenje i politike dobrosusedstva Johanes Han, uputili premijeru Kosova Ramušu Haradinaju zahteva se da i pored formiranja pregovaračkog tima Kosova dijalog i dalje vodi predsednik Kosova Hašim Tači. Iz Prištine ponovo stižu osude na račun Mogerini. U nastavku prenosimo tekst pisma u celosti.

„Zahvaljujemo Vam se na Vašem pismu od 15. decembra. Međutim, žao nam je što niste uzeli u obzir ponudu koju je u Prištini izneo komesar Han i ponovio u našem pismu – da učestvujete u posebnom formatu za rešavanje trgovinskih nesuglasica unutar CEFTA-e, što ističete u svom pismu kao nešto što najviše zabrinjava vašu vladu, a niste odredili ličnog predstavnika koji bi mogao da učestvuje u pripremnim trgovinskim pregovorima sa Srbijom pod posredstvom Komisije. Žao nam je i zbog nedostatka spremnosti da se ukine 100% povećanje taksi na robu uvezenu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao gest dobre volje.

Izrazito se ne slažemo sa vašom procenom da se dijalog odugovlači. Sasvim suprotno, dijalog koji su vodila dva predsednika zabeležio je stalan napredak. Ovu procenu smo podelili sa liderima EU na Evropskom savetu u decembru i dobili smo ohrabrujuću poruku podrške.

Smatramo da unilateralni postupci ili neblagovremene izjave sa bilo koje strane mogu biti samo štetne i usporiti napredak koji se može postići u okviru dijaloga. Sada je vreme da se ubrza zaključivanje pravno-obavezujućeg sporazuma koji će se baviti svim pitanjima održive normalizacije odnosa sa Srbijom.

Rezolucija koju je Skupština Kosova usvojila ove subote predstavlja važan razvoj i doprineće jačanju kosovskih vlasti i trebalo bi da olakša brz i konstruktivan nastavak – pod trenutno uspostavljenim dijalogom na visokom nivou.

Uzeli smo u obzir vaš predlog za sveobuhvatni okvirni sporazum koji ste predstavili 13. decembra. Mi ga pozdravljamo i gledamo na njega kao na doprinos stavovima Kosova koje će njegov predsednik izraziti u sadašnjem dijalogu, što je za EU jedini realni okvir za rešavanje normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.

Sa postavljenim jedinstvenim timom koji ima široku podršku stranaka u vladi i opoziciji, a i sa vašim predlogom koji potkrepljuje rad jedinstvenog tima koji podržava predsednika Tačija, sada je vreme da se vratite dijalogu pod posredstvom EU. Sada je od suštinskog značaja da maksimalno doprinesete naporima predsednika u dijalogu. Željno iščekujemo da nastavimo ovaj razgovor sa vama u ponedeljak tokom Saveta za Stabilizaciju i pridruživanje.“

U međuvremenu, kosovska vlada odgovorila je na pismo visoke predsednice Federike Mogerini u kojem se navodi da će kosovski predsednik Hašim Tači voditi finalnu fazu dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Insajderi.

Portparolka kosovske vlade, Donjeta Gaši izjavila je da je vlada posvećena dijalogu i da je svim kapacitetima uključena u konstruktivni dijalog.

„Vlada Kosova ima redovnu komunikaciju sa EU, i posvećeni smo dijalogu. U okviru svojih nadležnosti, vlada je uključila sve svoje kapacitete u konstruktivni dijalog i istovremeno poštuje i podržava predsednika u ovom procesu, u okviru njegovih ustavnih ovlašćenja,“ rekla je Gaši.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, danas je ponovo izneo niz optužbi na račun visoke predstavnice EU Federike Mogerini za neuspeh dijaloga, rekavši da je dijalog iskočio iz šina, prenosi Insajderi.

Nakon današnje sednice vlade, ponovio je i to da takse neće ukinuti sve dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova. Na pitanje novinara zašto je bio nervozan nakon sastanka sa Mogerini, Haradinaj je rekao:

„Kosovo neće više biti ostavljeno na milost drugih. Ubedićemo sve da ova takse ne samo da neće biti uklonjena već i konsolidovana i neće biti promenjena sve do priznanja Kosova. Apsurdno je da bude uklonjena.“

Haradinaj je komentarisao i to što neće biti prisutan sutra na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Briselu.

„Ja nemam nikakvog posla tamo. Rekao sam šta sam imao da kažem. Mogerini je poremetila dijalog i prouzrokovala mnogo problema u regionu,“ rekao je Haradinaj.

Mogerini, Han i Sesilija pismo
Foto: Insajderi
Mogerini, Han i Sesilija pismo
Foto: Insajderi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.