U Grčku iz Gračanice otputovala deca sa “socijalne karte”?

deca grcka
FOTO: Radio Televizija Gračanica

„Odabir dece vršen je na osnovu socijalne karte“, rekla je direktorka Odeljenja za obrazovanje i kulturu Opštine Gračanica, Brankica Nićić, ispraćajući decu iz ove opštine na letovanje u Grčku u okviru humanitarne akcije opštine Han Pijesak za socijalno ugroženu decu sa KiM-a sa kojima će letovati i deca iz ovog grada. Prema njenim rečima, u odmaralište pored Atine, iz Gračanice je otputovalo dvadeset petoro dece. Međutim, petoro roditelja je kontaktiralo portal Gračanica online i demantovali da su deca koja su 11.08. ove godine otputovala u Grčku iz socijalno ugroženih porodica, a dodaju i da odabir dece nije bio transparentan.

U atinsko odmaralište Nea Makri, u kamp Svetog Andreja, 11. avgusta je otputovalo 76 dece sa Kosova i Metohije, starosti od 12 do 14 godina.

„Grci su obezbedili smeštaj i ishranu, a Kancelarija za KiM prevoz“, rekla je pomoćnica direktora kancelarije za KiM, Slađana Marković Stojanović, pred polazak dece na more. Deci sa KiM na putu ka moru pridružiće se u Bujanovcu i vršnjaci iz Han Pijeska, objavljeno je na sajtu Kancelarije za KiM.

Kako saznaje Gračanica online, na četrnaestodnevno letovanje i druženje u Grčku, otputovala su deca iz Zubinog Potoka, Zvečana, Štrpca i Gračanice. I dok nisu poznati kriterijumi po kojima su deca birana u drugim opštinama, u opštini Gračanica je, po rečima direktorke Odeljenja za obrazovanje i kulturu, Brankice Nićić, to socijalna karta. Posle objavljivanja fotografije sa ispraćaja dece u Gračanici, portalu Gračanica online su se javili roditelji, negodujući, jer veliki broj dece koje su videli na ispraćaju nisu iz socijalno ugroženih porodica.

„Ako su deca birana zaista na osnovu materijalnog stanja roditelja, a ovde su deca direktora i zaposlenih u zdravstvu i prosveti, čija primanja su daleko iznad proseka, onda je ovo sramota. Ako je merilo nešto drugo, trebalo je to da objave“, kaže za Gračanicu online Jelena L., samohrana majka dvoje dece.

Na slici koja je objavljena u nekoliko lokalnih medija, a na kojoj su deca iz Opštine Gračanica, meštani su prepoznali i decu koja zaista nemaju mogućnosti da putuju bilo gde. Smatraju da su donatori iz Grčke, kao i Kancelarija za KiM, imali najbolju nameru ali, kako je rekao Vlada J., „izgleda da posao nije do kraja korektno urađen“.

„Poznajem dosta dece i ima tu stvarno socijalno ugroženih, ali ima i dece lekara, direktora, profesora, bogatih naših komšija, dece koja idu na letovanje i sa roditeljima, i u organizaciji Crvenog krsta i ko zna sa kim još. Imam dvoje dece, starosti 12 i 9 godina, koja nikada nisu bila na moru, ali šta da se radi“, kaže Vlada.

Portal iz Gračanice uputio je zvaničan imejl Kancelariji za KiM, tražeći informaciju na osnovu kojih kriterijuma su deca u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, otputovala put Atine, ali posle dva dana, odgovor nije stigao. Kako dalje navode, uputili su i poruku preko Vajbera (obzirom na to da je bio neradan dan) direktorki Opštinskog odeljenja u Gračanici, Brankici Nićić, zamolivši je da da obrazloženje, s obzirom na to da je upravo ona izjavila da je odabir dece vršen na osnovu socijalne karte. Ni na ovo pitanje nisu dobili odgovor.

Portal Gračanica online nije bio pozvan na ispraćaj dece, niti su, kako se navodi u tekstu, dobili tražene informacije, ali su došli do spiska dece iz Gračanice koja su otputovala u Grčku. Na spisku se, pored imena tridesetoro dece i informacija o prebivalištu, nalaze i njihovi matični brojevi, kao i datumi rođenja. Ukoliko je, kako je rekla Brankica Nićić, iz Opštine Gračanica u Grčku otputovalo 25 dece, na objavljenoj slici nedostaje njih osmoro, a ako je otputovalo 30, koliko ih je na spisku, fali njih 13, zaključuje ovaj portal.

Portal Gračanica online.info je objavio spisak dece, koji možete videti OVDE.

Gračanica online.info

Povezani članci:

Stotinu dece sa Kosova i Metohije i Republike Srpske putuje u Grčku

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.