Sedmočasovno zadržavanje na Merdaru, gužve i na Jarinju

Jarinje Prelaz granica
FOTO; KoSSev

Na pojedinim prelazima između KiM i centralne Srbije danas su zabeležena duža zadržavanja. Prema podacima kosovskog MUP-a, na prelazu Merdare se čeka do sedam časova. Sa druge strane, gužve su i na Severu Kosova.

Putnici koji su se uputili ka centralnoj Srbiji preko prelaza Merdare, prema najnovijim podacima kosovskog MUP-a, čekaće i do sedam sati u skoro dvokilometarskoj koloni.

Za ulazak na KiM, na ovom prelazu, čekanja su minimalna – od pet do deset minuta.

Kada je reč o prelazima na Severu Kosova, veće gužve su zabeležene na Jarinju. Svi putnici koji izlaze sa KiM-a čekaće i do 80 minuta, dok će putnici u suprotnoj traci čekati svega pet minuta.

Na Brnjaku, sa druge strane, nema dužih zadržavanja.

Osim prelaza Bela Zemlja, gde se čeka do 40 minuta za izlazak, prema podacima kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova na ostalim prelazima nema većih gužvi.

Podsetimo, na prelazima između KiM-a i centralne Srbije uobičajene su gužve tokom letnje sezone. Za duža zadržavanja ovih dana, prvenstveno na prelazu Merdare, po navodima kosovskih zvaničnika, međutim, „krivac je Srbija“.

U jeku letnjih gužvi, kosovski MUP sa druge strane doneo je odluku da se na prelazima više ne prihvataju pasoši izdati osobama u gradovima centralne Srbije. Ova odluka je, po navodima ovog ministarstva zasnovana na Sporazumu o slobodi kretanja koji je postignut 2011. Punoletne osobe prelaze sa Kosovom sada mogu preći samo sa srpskim ličnim kartama, dok je za maloletne osobe potrebno priložiti izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Pročitajte još:

Na Merdaru se čeka oko tri sata a na Jarinju 40 minuta

Rekordne gužve na prelazima: Na Merdaru sedam sati, na Jarinju četiri sata

Na Merdaru se čeka skoro 6 sati u koloni od 3,5 km, na Jarinju i do 120 minuta

Gužve na prelazima: Na Merdaru se čeka i do četiri sata, na Jarinju 45 minuta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.