ZSO da „osigura neometan protok medicinske opreme i lekova“

Jedina garancija postojanja „potpuno funkcionalnog zdravstvenog sistema“ jeste njegova „trajna oslonjenost na zdravstveni sistem u centralnoj Srbiji, sa kojim je već povezan u čvrstu i neraskidivu organsku celinu“ – jedna je od poruka sa današnjeg sastanka Upravljačkog tima sa predstavnicima zdravstvenih i apotekarskih ustanova, aktivnih u opštinama sa srpskom većinom.

Ova poruka identična je onoj sa prethodnog sastanka, a danas je poručeno i da ZSO treba, između ostalog, da „osigura neometan protok medicinske opreme i lekova kako bi se garantovala stabilnost sistema“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Kliničko-bolničkog centra Priština, Zdravstvenog centra Gnjilane, Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, Doma zdravlja Peć i Apoteke Kosovska Mitrovica.

Podsetimo, zdravstvenim i apotekarskim institucijama na Kosovu u sistemu Republike Srbije lekovi i medicinska oprema dostavljaju se iz centralne Srbije u vidu humanitarnih pošiljki. U ovim institucijama, međutim, često se beleže nedostaci čak i kada su u pitanju osnovni medikamenti i medicinski materijal, te građani često po propisane lekove odlaze u prvi grad na administrativnoj liniji Srbije i KiM-a, kao što su Raška, Kraljevo i Niš.

O ostalim sastancima Upravljačkog tima čitajte na našim tematskim stranicama: „ROSU, Đurić, Srpska, ZSO…“ „Briselski proces“ 

Danas su stigle i nove najave u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština. Glavni pregovarač za tehnički dijalog i savetnik kosovskog premijera, Avni Arifi, kaže da će „Asocijacija opština sa srpskom većinom biti formirana najkasnije do kraja ove godine“, prenosi Express.

Kazao je i da čekaju na nacrt statuta ZSO, a na kojem, podsetimo, radi upravo Upravljački tim.

Na pitanje ‘da li će pitanje ZSO biti prebačeno na završnu fazu dijaloga između Kosova i Srbije, za koju se očekuje da će započeti ove godine’, Arifi nije ni potvrdio, ni negirao, prenosi isti portal, navodeći istovremeno da kosovska strana ostaje angažovana tome da ispuni sve međunarodne obaveze.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.