ZSO da „osigura neometan protok medicinske opreme i lekova“

Jedina garancija postojanja „potpuno funkcionalnog zdravstvenog sistema“ jeste njegova „trajna oslonjenost na zdravstveni sistem u centralnoj Srbiji, sa kojim je već povezan u čvrstu i neraskidivu organsku celinu“ – jedna je od poruka sa današnjeg sastanka Upravljačkog tima sa predstavnicima zdravstvenih i apotekarskih ustanova, aktivnih u opštinama sa srpskom većinom.

Ova poruka identična je onoj sa prethodnog sastanka, a danas je poručeno i da ZSO treba, između ostalog, da „osigura neometan protok medicinske opreme i lekova kako bi se garantovala stabilnost sistema“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Kliničko-bolničkog centra Priština, Zdravstvenog centra Gnjilane, Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, Doma zdravlja Peć i Apoteke Kosovska Mitrovica.

Podsetimo, zdravstvenim i apotekarskim institucijama na Kosovu u sistemu Republike Srbije lekovi i medicinska oprema dostavljaju se iz centralne Srbije u vidu humanitarnih pošiljki. U ovim institucijama, međutim, često se beleže nedostaci čak i kada su u pitanju osnovni medikamenti i medicinski materijal, te građani često po propisane lekove odlaze u prvi grad na administrativnoj liniji Srbije i KiM-a, kao što su Raška, Kraljevo i Niš.

O ostalim sastancima Upravljačkog tima čitajte na našim tematskim stranicama: „ROSU, Đurić, Srpska, ZSO…“ „Briselski proces“ 

Danas su stigle i nove najave u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština. Glavni pregovarač za tehnički dijalog i savetnik kosovskog premijera, Avni Arifi, kaže da će „Asocijacija opština sa srpskom većinom biti formirana najkasnije do kraja ove godine“, prenosi Express.

Kazao je i da čekaju na nacrt statuta ZSO, a na kojem, podsetimo, radi upravo Upravljački tim.

Na pitanje ‘da li će pitanje ZSO biti prebačeno na završnu fazu dijaloga između Kosova i Srbije, za koju se očekuje da će započeti ove godine’, Arifi nije ni potvrdio, ni negirao, prenosi isti portal, navodeći istovremeno da kosovska strana ostaje angažovana tome da ispuni sve međunarodne obaveze.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.