Mediji: 6 dana nakon što je na Infektivnoj klinici u Prištini preminulo 6 pacijenata, pritisak u kiseoničkom sistemu nije bio dovoljan

Koronavirus ambulanta
Foto: Aljban Bujari / KOHA

Na infektivnoj klinici u Prištini, 11. jula, kada je vršena provera, pritisak u kiseoničkom sistemu nije bio dovoljan, zaključak je kompanije „Ego Elsa“ koja sa univerzitetskim kliničko bolničkim centrom u Prištini ima ugovor o održavanju kiseoničkog sistema, prenosi Zeri pisanje Gazeta Shneta.

Gazeta Shenta je imala uvid u imejl prepisku između kompanije „Ego Elsa“ koja od decembra prošle godine ima ugovor za održavanje mreže kiseoničkih cevi na klinici i zvaničnika tehničke službe u UKBC.

U ovom dokumentu kompanija obaveštava zvaničnike UKBC da je nakon procene nivoa kiseonika 11. jula zaključeno da u jedinicama intenzivne nege E i F, koje se napajaju iz iste cevi, nivo pritiska nije dovoljan. U dokumentu se navodi da sistem za kiseonik obično može da napaja samo tri pacijenta u respiratorima, i da su odeljenjima potrebni merači protoka.

Provera sistema izvršena je 6 dana nakon što je u noći između 4. i 5. jula preminulo 6 pacijenata.

U nedelju ujutru 5. jula, u kosovskim medijima se pojavila vest da je policija blokirala ulaz na Infektivnu kliniku odakle je nekoliko tela prevezeno na Institut za sudsku medicinu radi obdukcije, a zbog sumnje u uzrok smrti. Preminuli su bili pacijenti koji su se lečili od COVID-19.

Prema navodima u medijima, osoblje klinike je posumnjalo da je došlo do problema sa dotokom kisonika.

Potom je u ponedeljak ujutru Kosovska policija potvrdila da je pokrenuta istraga o okolnostima smrti 6 osoba koje su bile hospitalizovane na Infektivnoj klinici u Prištini.

Dan nakon incidenta smenjen je direktor bolničke službe UKBC u Prištini, Besri Sejdiu, ali zbog izveštaja unutrašnjeg revizora koji je pronašao brojne nepravilnosti u finansijskom i opštem upravljanju UKBC.

Međutim, on je na konferenciji za medije nakon što je razrešen dužnosti tvrdio da je sve bilo u redu sa sistemom za kiseonik.

„Doktor koji je bio dežuran je posumnjao da je došlo do problema sa kiseonikom ili nešto. On je pozvao policiju, ali ja mislim da je trebalo da pozove nadređenog. Utvrđeno je da nije došlo do pada pritiska u kiseoničkoj boci niti je bilo problema sa aparatom. Lekar je u panici pozvao policiju“, rekao je Sejdiju na konferenciji za štampu, prenela je Koha.

Povezani članci:

Bivši direktor u UKBC: Sve bilo u redu sa aparatima za kiseonik, policiju zvao lekar u panici

Otpušten direktor bolničke službe Univerzitetskog bolničkog centra u Prištini

KP: Pokrenuta istraga zbog smrti 6 pacijenata na Infektivnoj klinici

Revizor konstatovao brojne povrede zakona u prištinskom kliničkom centru, direktorica odeljenja sa samo 23 godine

Mediji: Policija pred infektivnom klinikom u Prištini, još 5 preminulo od noćasPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.