Mediji: Policija pred infektivnom klinikom u Prištini, još 5 preminulo od noćas

Vest je ažurirana

12:30 – 5 preminulih od noćas, sve žrtve koristile istu masku za disanje

Koha je upravo javila da je preminula još jedna žrtva danas, od noćas je taj broj 5, te je do sada premunula 71 žrtva od Covid-19.

Kako ovaj portal javlja, sve žrtve su koristile istu masku za disanje.

Takođe, ministar Zemaj je viđen kako napušta klinički centar ali se medijima u Prištini nije obraćao. „Vidimo se kasnije“, prenosi Koha, da je kazao.

Policija je takođe uklonila žutu traku.

12:20 – Zeri: Sumnja da su problemi sa respiratorima uzrok smrti 8 pacijenata 

Kako je upravo javio Zeri, kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj stigao je pre nekoliko minuta u prištinski univerzitetsko kliničko bolnički centar, sa njim je i direktor kosovskog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani.

Ovaj list je takođe javio da je policija blokirala prilaz infektivnoj klinici zbog „sumnje da postoje problemi sa respiratorima, za šta se i sumnja da je razlog koji je doveo do smrti 8 pacijenata“.

12:11  – Povećane snage pripadnika kosovske policije raspoređene su ispred Klinike za zarazne bolesti u prištinskom kliničko univerzitetsko-bolničkom centru, usled takođe povećanog broja preminulih od juče, javljaju kosovski mediji. Još četiri je preminulo u ovoj bolnici od noćas, i sa jučerašnjim osam, broj preminulih se za poslednja nepuna dva dana tako povećao već na 12.

Kako javlja Gazeta info fokus, u nedelju ujutro policija je blokirala ulaze u ovu kliniku, dok se u međuvremenu iznose preminuli, radi, kako pojedini mediji javljaju – obdukcije .

Gazeta Express javlja da je noćas preminula još jedna osoba a rano jutros još tri.

Citiraju potvrdu zvaničnika iz prištinskog kliničkog centra da se radi o osobama starijim od 60 godina i da su i oni kao i prethodne žrtve imali prateće bolesti.

Podsećamo, Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova objavio je kasno sinoć, da je na Kosovu registrovano čak 178 novih slučajeva oboljevanja od Covid-19 što je novi „rekord“. To su samo uzorci proveravani na ovom institutu, a porast inficiranih beleži se i u većinski srpskim sredinama, u kojima se uzorci proveravaju u Beogradu.

Na Kosovu je sinoć, prema poslednjim zvanično potvrđenim informacijama, ujedno preminulo 8 osoba u prištinskom kliničkom centru, što je najveći broj preminulih u jednom danu od 8. marta, od kada se beleže statistički podaci u vezi sa pandemijom na Kosovu. Tako se broj žrtava sa jutrošnjim još uvek zvanično nepotvrđenim podacima popeo na 70.

Prištinski institut se još jednom oglasio jutros sa dužim apelom građanima da se pridržavaju vanrednih mera koje su na snazi, pre svega onih o poštovanju socijalne distance, održavanju lične higijene i nošenju zaštitnih maski, naglasivši da je „virus svuda“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.