Protest u Novom Pazaru, okupljeni tražili punu istinu o broju umrlih od korone


Pištaljkama i transparentima grupa građana Novog Pazara zatražila je punu istinu o broju umrlih i inficiranih koronavirusom u Sandžaku, smenu Kriznog štaba, smenu koordinatora bolnice Mirsada Đerleka i istragu o trošenju i korišćenju brojnih donacija iz zemlje i inostranstva.

Pedesetak okupljenih nosili su transparente na kojima je pisalo „Odgovorni pred zakon“, „Spisak donacija“, „Zašto hvala Vučiću“, „Hvala dijaspori“.

Oni su sve vreme pozivali Đerleka da „izađe pred narod i objasni svoje postupke“ i skandirali protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jedan od učesnika Aladin Paučinac je u obraćanju medijima ocenio da je Sandžak svojim donacijama spasila dijaspora, a ne Vučić (predsednik Srbije), kako to želi da predstavi koordinator Đerlek.

On je ocenio i da su svi bošnjački političari izdali svoj narod, „krijući se sve vreme krize, a pojaviće se kada sve prođe“.

Paučinac je pojasnio da je današnji protest nastao kao rezultat nezadovoljstva građana, a da su tu oni koje vlast nije mogla da uceni ili zaplaši.

„Ukoliko ne dobijemo tražene odgovore, protestovaćemo ovde svakog dana, i biće nas sve više“, rekao je Paučinac.

Tokom protesta nije bilo incidenata, a u blizini je bilo vidljive pojačano prisustvo policije.

Krizni štab: U bolnici u Novom Pazaru preminule ukupno 154 osobe

Od početka epidemije koronavirusa u Srbiji u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminule su ukupno 154 osobe, od kojih je 100 preminulo od posledica kovida-19, dok kod 54 pacijetna ta bolest nije bila neposredni uzrok smrti, saopštio je danas tamošnji Štab za vanredne situacije.

Podatke je dostavila ta zdravstvena ustanova, koja je proglašena za regionalni kovid centar, po nalogu Štaba jer se u javnosti danima spekuliše o broju umrlih, a građani optužuju vlast da prikriva prave informacije.

Najviše preminulih je iz Novog Pazara, njih 134, od kojih je 81 preminulo nakon zaražavanja koronavirusom.

Iz Sjenice je 13 umrlih, od kojih 12 od kovid-19, dok je kod svih sedam žrtava iz Tutina ta bolest bila direktni uzrok smrti.

U ove podatke nisu ubrojani žitelji Novog Pazara, Sjenice i Tutina koji su umrli u drugih zdravstvenim ustanovama, kući ili im pre smrti nije potvrđeno prisustvo virusa u organizmu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.