Revizor konstatovao brojne povrede zakona u prištinskom kliničkom centru, direktorica odeljenja sa samo 23 godine

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Hiljade evra namenjenih za dežurstva Univerzitetsko bolničkog kliničkog centra plaćeno je za administraciju. To se vidi u internom izveštaju ove institucije.

Prema nalazima revizora, uprava kliničkog centra ne dežura i prekovremeni rad se izračunava drugačije, a ne preko dežurstva. Ovaj izveštaj je otkrio mnoge nepravilnosti.

Među njima je identifikovao probleme u administraciji javnih bolnica.

Vrlo mlada lica su postavljena na rukovodeće položaje, jedna je 23-godišnjakinja, a druga ima 26. To unutrašnji revizor ocenjuje nezakonitim, prenosi KOHA.

U bolničkoj službi kliničko univerzitetskog centra (BSKUC) su 2018. godine „izmišljene“ pozicije kojih u organogramu nema.

Rukovodstvo bolničke službe kliničko univerzitetskog centra je unapredilo medicinsko osoblje, za šta nemaju ovlašćenja.

U izveštaju je naveden i primer jednog hirurga koji je šef jedinice u jednoj drugoj klinici i jednu glavnu medicinsku sestru koja nije obavila zadatke i obaveze nijedan dan u toj jedinici.

Jedno od pitanja koje je najizraženije u ovom izveštaju su plaćanja za nabavke. U 11 predmeta koje je pregledao revizor, Odeljenje za javne nabavke uopšte nije objavilo pozive za nabavke, u više od 65 procenata slučajeva račun je primljen pre nego su sredstva alocirana i u 97 odsto slučajeva uopšte nije bilo naloga za naplatu.

Unutrašnji revizor je identifikovao mnogo probleme kod korišćenja službenih vozila u ovoj instituciji.

Zaključak ovog izveštaja je da nije obezbeđen sistem za korišćenje vozila.

U ovoj tački revizor je identifikovao nekoliko problema, kao što su: upotreba vozila van radnog vremena bez ovlašćenja, nepodnošenje zahteva za korišćenje vozila, kao i izostanak obrazaca za putne naloge.

KOHA je izvestila da su u ovom izveštaju utvrđene i druge povrede a koje se odnose na velike količine novca utrošenog na marketing, sumnje u naplatu parkinga i mali broj slučajeva koji plaćaju usluge u KUCK.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.