Matić na samitu O.Balkan: Turizam prvi praktičan stepenik jače saradnje regiona

FOTO: Instagram/tatjanamaticofficial

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Tatjana Matić, izjavila je na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu da turizam može da predstavlja prvi praktičan stepenik za učvršćivanje saradnje regiona.

Matić je na plenarnoj sednici „Otvoreni Balkan otvara turizam“ ocenila da memorandum o saradnji u oblasti turizma koji su potpisali zvaničnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije, otvara novo poglavlje u turističkoj istoriji regiona Zapadnog Balkana.

Ona je dodala da je turizam izuzetno perspektivna privredna grana u kojoj se otvara sve više poslovnih mogućnosti, i ocenila da se u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan zajedničkim snagama pronalaze rešenja koja će omogućiti brži razvoj i ukupni ekonomski i društveni napredak i efikasniji put ka Evropskoj uniji.

Zamenik premijera Severne Makedonije, Fatmir Bitići, ocenio je da je povezivanje ekonomija, stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta od preko 10 miliona ljudi, jedan od razloga za stvaranje regionalne inicijative koja podstiče ekonomski rast i omogućava slobodno kretanje ljudi, uz podršku i promociju turizma.

Ministarka turizma i životne sredine Albanije, Mirela Kumbaro Furki, rekla je da će unapređenjem vazdušne i kopnene infrastrukture, povezivanjem Tirane sa Skopljem, Prištinom, Podgoricom, Beogradom i Sarajevom, regionalne destinacije postati lako dostupne.

Ministar privrede Severne Makedonije, Krešnik Bekteši, rekao je da konkretni dogovori i prevazilaženje birokratskih prepreka otvaraju granice i građanima čine svaki grad dostupnim.

Zvaničnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti turizma na Zapadnom Balkanu u Ohridu u okviru samita „Otvoreni Balkan“.

Potpisivanju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, saopštilo je ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Memorandum su potpisali ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, ministarka turizma i životne sredine Albanije Mirela Kumbaro Furki i ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši.

O samitu „Otvoreni Balkan“ u Ohridu, dvodnevnim obraćanjima predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije, kao i predstavnika BiH, Crne Gore, Evropske unije i SAD-a, čitajte u posebnim vestima:

Vučić: Spreman da ponudim Prištini struju ili novac u zamenu za lignit

Abazović o O.Balkanu: Podršku Vlade C.Gore imaće svaka inicijativa koja vodi ka progresu ili pomirenju

Eskobar: Podržavamo „Otvoreni Balkan“, ali mora da bude otvoren za sve u regionu

Ohrid: O.Balkan je „nezaustavljiv“, Sarajevo, Podgorica i Priština pozvani da se pridruže, ali „niko neće da ih tera“

Tegeltija: BiH želi da bude deo inicijative Otvoreni Balkan

„Otvoreni Balkan inicijativa balkanskih naroda“, Vučić iz Ohrida najavio i moguću deklaraciju o nestalim licima sa Prištinom, Edi Rama ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan

Kosovo jedino ostalo protiv Otvorenog BalkanaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.