Tegeltija: BiH želi da bude deo inicijative Otvoreni Balkan

U Ohridu se održava samit Otvorenog Balkana. Po prvi put kao posmatrači susretima i produbljivanju saradnje tri članice ove regionalne inicijative prisustvuju i crnogorski premijer Dritan Abazović, kao i predsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija. Njihove države su se do sada protivile pristupanju, a sada su one predstavljene kroz status posmatrača. Štaviše, stižu i ohrabrujuće poruke o mogućem pridruživanju.

Posle ohrabrujuće poruke Edija Rame da Abazović danas „zvanično uvodi Crnu Goru u Otvoreni Balkan“, te opreznije poruke samog Abazovića, za državnu televiziju RS Tegeltija se takođe založio za ulazak BiH.

On je pozvao Predsedništvo BiH da uskoro donese odluku o pristupanju toj inicijativi, naglašavajući da je većina građana i poslovne zajednice ove zemlje za ovakvu saradnju, dok joj se protivi samo mali broj političara, kako je kazao.

„Ja sam ovde zato što znam da skoro cela poslovna zajednica u BiH želi da bude deo projekta Otvoreni Balkan, ja sam tu zato što znam i da većina političara, pa da kažem i entiteta, je opredeljena da pristupi ovom projektu. Ja sam tu da prenesem poruku članovima Otvorenog Balkana da se BiH priprema i želi da što pre postane član otvorenog Balkana“, rekao je Tegeltija za Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Siguran je da će ovaj projekat pomoći i poslovnoj zajednici i građanima BIH.

On je ukazao na to da je prošle nedelje ponovo pozvao Predsedništvo BiH da donese odluku o pristupanju i da se nada da će „oni članovi Predsedništva koji su protiv, promeniti svoju odluku“ i razumeti koliko je projekat važan.

Šta su poručili srpski predsednik Aleksandar Vučić, albanski premijer Edi Rama i crnogorski Dritan Abazović iz Ohrida, a kakve poruke dolaze iz Prištine, čitajte u:

„Otvoreni Balkan inicijativa balkanskih naroda“, Vučić iz Ohrida najavio i moguću deklaraciju o nestalim licima sa Prištinom, Edi Rama ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan

Kosovo jedino ostalo protiv Otvorenog BalkanaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.