„Otvoreni Balkan inicijativa balkanskih naroda“, Vučić iz Ohrida najavio i moguću deklaraciju o nestalim osobama sa PR, Rama ulazak C.Gore

Otvoreni Balkan je najbolja inicijativa koju imamo u decenijama. To je izvanredna inicijativa i za našu makedonsku braću i prijatelje i za naše albanske prijatelje, ocenio je u Ohridu pred sam samit Otvorenog Balkana Aleksandar Vučić. Pozitivni tonovi stižu i od Edija Rame i Dritana Abazovića.

Srpski predsednik kaže da za razliku od drugih on nema potrebu da se pravda za to hoće li još neko da se priključi ili ne i ponavlja: „Super, ako neko hoće da se priključi, super, dobro došao je, ali ko hoće – hoće, ko neće, neće“.

To što je u Ohrid stigao i američki ambasador iz Beograda Kristofer Hil, Vučić tumači upravo kao dokaz koliko je Otvoreni Balkan važna inicijativa narodima i zemljama odavde.

Samitu u Ohridu po prvi put kao posmatrači prisustvuju premijer Crne Gore Dritan Abazović i predsedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija. Njihove države nisu članice inicijative i do sada su se protivile da se pridruže.

FOTO: Dritan Abazović Fejsbuk stranica

„Ko god podržava inicijativu hvala mu, welcome to club, nemamo nikakav problem sa tim, ali nemojte da potcenjujete našu odluku i inicijativu kao i našu želju da mi sarađujemo i da se zbližavamo. U tome najbolje u prilog govore zajedničke brojke“, navodi predsednik Srbije.

„Ta naša potreba da nam je naše grožđe kiselo a sve drugo bolje sa strane i sve drugo što bi došlo sa strane kao mnogo bolje, nego što su naše inicijative, ono što bismo mi sami mogli da ponudimo. Ja se time ne mogu da se saglasim. Ja mislim da mi imamo najbolju inicijativu i da je ona u najboljem interesu građana zemalja Otvorenog Balkana i da svi imamo koristi i da niko ne može ništa da kaže protiv toga“.

Hvali saradnju tri zemlje članice Otvorenog Balkana, koje su ujedno i pokretači inicijative i njihov uzajamni razvitak od kada su se 2019, udružile u okviru nje.

„Svima brojevi rastu, to znači da neki ljudi od tih brojeva žive i mogu da prehrane svoje porodice, mogu da planiraju drugačiju budućnost“, naglasio je, dodajući da će razmena turista, razmena poljoprivednih i industrijskih proizvoda ovog leta biti „najbolji pokazatelj“ uspešnosti ove inicijative.

Objasnio je da su Srbija, Severna Makedonija i Albanija pokazale kako rastu njihove uzajamne potrebe, da ima značajnog povećanja trgovinske razmene već unazad nekoliko meseci, dok će tokom turističke sezone nastojati da jedni drugima olakšaju, slušajući istovremeno i primedbe koje dolaze sa samog terena, poput one da i kada se vozila sada kreću posebnom otvorenom trakom Otvorenog Balkana se žale na dvostruki pregled, a što će sada rešiti „kontejnerom“.

Vučić u Ohrid ide upravo sa novim predlozima o unapređenju saradnje, imajući u vidu „tešku zimu koja dolazi“, a tiču se zajedničkih obaveza kako bi jedni drugima pomogli. To su sfere električne energije, pravljenja zajedničkog čvorišta gasa, elektrane…

Pored saradnje u turizmu i kulturi, za kraj leta u okviru Otvorenog Balkana se priprema i novi sajam.

„Ja stvarno mislim da smo dovoljno zreli i da možemo da razgovaramo. Što više razgovaramo, naši odnosi će biti bolji“, dodao je.

Odgovarajući na novinarska pitanje, podsetio je na početak uspostavljanja komunikacije Srbije i Albanije i to posle 70 godina. Susreti između njega i albanskog premijera Edija Rame bili su obeleženi sa mnogo tenzija, upravo uzimajući u obzir izostanak kontakata dve države još od vremena Josipa Broza i Envera Hodže.

Danas njima posrednici nisu potrebni za razgovor kao što je to na početku bio slučaj.

Na pitanje novinara makedonskog Kljana, o „prijemu Republike Kosovo“, odnosno o prevazilaženju problema u regionu, srpski predsednik kaže:

„Danas su odnosi između Srbije i Albanije dobri, ne mislimo mi isto o svim pitanjima, kao što ne mislimo ni nas dvojica. To su veliki pomaci napred. Što se tiče želje bilo koga drugog da uđe, svako je dobrodošao. Vi to nazivate Republika Kosovo, mi nazivamo drugačije, ali to su pitanja. Neko će da kaže – pa to je jedino pitanje, ok, ima poseban dijalog koji se time bavi. Ako hoćes da rešavamo sve ove probleme u interesu naših građana, hoćemo li da imamo dovoljno brašna, struje, gasa, to je onda pitanje za Otvoreni Balkan“.

A što se tiče pitanja statusa Kosova, to je jedino pitanje o kojem se razgovara kroz briselski dijalog i preko rezolucije UN. Dodaje, da on „nema nikakav problem da sa bilo kim iz Prištine razgovara bilo gde“.

Inače, Vučić je danas najavio da narednih dana sa Prištinom očekuje razgovore o deklaraciji o nestalim osobama, kao i o energetici, te reformama koje su pred Srbijom na njenom evropskom putu.

I danas je ponovio da Otvoreni Balkan nije opstrukcija procesu Berlinskog procesa, istakavši da se na svakom mestu zalaže da se započnu pregovori između Severne Makedonije i Albanije sa EU i to kao „najglasniji zagovornik“.

„Mislim da je to strašno važno i za ljude u Skoplju i u Tirani“, kazao je zaključivši:

„To je naša inicijativa. To je inicijativa balkanskih naroda. To je nešto što pripada nama“.

FOTO: Instagram stranica Aleksandar Vučić

Osim sa novinarima, Vučić se već sastao sa kolegama iz regiona, sa čime se takođe pohvalio i na svojoj Instagram stranici:

„Uz predivan pogled na Ohridsko jezero, večeras sam razgovarao sa Edijem Ramom, Dritanom Abazovićem, Dimitrom Kovačevskim i Zoranom Tegeltijom o situaciji u regionu, ali i o svim pitanjima od značaja za naše građane. Narednih dana, očekuje se nastavak razgovora i o mnogim drugim temama o budućnosti Zapadnog Balkana, o evropskom putu Srbije, kao i o svim neophodnim reformama koje moramo da sprovedemo“.

FOTO: Edi Rama Fejsbuk stranica
Edi Rama: Abazović danas zvanično uvodi Crnu Goru u Otvoreni Balkan

Slikama na društvenim mrežama pohvalio se i Edi Rama. I on je odabrao fotografiju sa Dritanom Abazovićem, ali i sa američkim ambasadorom iz Beograda Kristoferom Hilom, uz pompeznu poruku:

„Uživajući u dolasku na kafu u Ohrid, sa premijerom Dritanom Abazovićem, koji danas zvanično uvodi Crnu Goru u Otvoreni Balkan, kao i sa ambasadorom SAD u Srbiji Krisom Hilom, koji je dugogodišnji prijatelj Albanije i Albanaca, ali takođe nepokolebljiv pristalica Otvorenog Balkana“.

FOTO: Dritan Abazović Fejsbuk stranica
Abazović: Najvažniji spoljnopolitički partneri Crne Gore su na Otvorenom Balkanu

Premijer Crne Gore je takođe sa svojom javnošću podelio fotografije sa susreta i radne večere:

„Radna večera lidera Zapadnog Balkana. Svi najvažniji spoljnopolitički partneri Crne Gore su na Otvorenom Balkanu. Zapadnom Balkanu je mjesto u EU. Crna Gora kao  lider u integracijama je spremna da bude pozitivan primer u tom procesu“, poručio je.

Domaćin samitu regionalnih lidera u ohridskom Metropolu je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Program događaja obuhvata prvo sastanke sa ministrima poljoprivrede, pa radnu večeru.

Sutra je planirano potpisivanje četiri sporazuma o saradnji – o borbi protiv utaje poreza, priznavanju diploma visokog obrazovanja, kulturnoj saradnji i saradnji u oblasti turizma, u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) već imala uvid.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.