Kosovo jedino ostalo protiv Otvorenog Balkana

FOTO: Dritan Abazović Fejsbuk stranica

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovo je jedina zemlja u regionu koja je odbila da učestvuje na sastanku „Otvorenog Balkana”, koji je počeo u utorak u Ohridu. Pored šefova država koji su pokrenuli ovu regionalnu inicijativu, u severnoj Makedoniji su prisutni i predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Liderima iz regiona obratiće se komesar EU za proširenje Oliver Varhelji, a putem video poruke zamenik pomoćnika sekretara SAD Gabrijel Eskobar.

Komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar pridružiće se regionalnim liderima na Samitu otvorenog Balkana u Ohridu u utorak, koji se nastavlja do srede popodne.

Predstavnik Kosova će biti odsutan sa ovog događaja, jer je utvrđeno da predstavnici institucija neće biti uključeni u projekat „Otvoreni Balkan“.

Kako je saopšteno iz Vlade Severne Makedonije, u sredu će se prisutnima obratiti premijer ove zemlje Dimitar Kovačevski, premijer Albanije Edi Rama, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Govore će održati i premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, kao i komesar EU Oliver Varhelji. U međuvremenu, uz video poruku, učesnicima samita će se obratiti zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar.

Kada se govori završe, počeće paneli za diskusiju.

Prvi panel će biti sa temom: „Otvoreni Balkan, otvoreni turizam“, koji će otvoriti zamenik premijera za ekonomska pitanja i koordinaciju sa ministarstvima privrede Fatmir Bitići, zajedno sa ministrom ekonomije Krešnikom Bektešijem, kao i to da će ministarka turizma i životne sredine Albanije Mirela Kumbaro-Furhi i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić razgovarati o prednostima inicijative i merama koje treba preduzeti za razvoj turizma na regionalnom nivou.

U podne učesnici će razgovarati o kulturi. Potpredsednik Vlade za evropske integracije Bojan Maričić, zajedno sa ministarkom kulture Biserom Kostadinovskom-Stojčevskom i Elvom Margariti, ministarkom kulture Albanije, i Majom Gojković, potpredsednicom Vlade i ministarkom kulture i informisanja Srbije, razgovaraće o značaju kulture u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Nakon razgovora uslediće potpisivanje memoranduma o saradnji u četiri oblasti.

Samit će biti završen konferencijom za novinare lidera osnivača inicijative, Severne Makedonije, Albanije i Srbije.

Izvršna vlast Makedonije ocenila je inicijativu pozitivnom.

„Inicijativa ‘Otvoreni Balkan’, sa svim osnovama ekonomske logike je pozitivna, jer stvara veliko tržište kapitala, mogućnosti za razmenu, a to će uzrokovati povećanje bruto domaćeg proizvoda za region“, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Za razliku od Crne Gore i Bosne i Hercegovine, čiji će lideri biti deo samita „Otvoreni Balkan“, iako su mu se u početku kao inicijativi protivili, isti stav i dalje zauzima Vlada Kosova, za šta takođe postoji konsenzus sa opozicionim partijama.

Premijer Aljbin Kurti saopštio je prošlog vikenda da je negativno odgovorio na poziv da učestvuje.

„Zapadni Balkan je otvoren za NATO, za EU, za Ujedinjeno Kraljevstvo. Ne verujem da treba da budemo otvoreni za bilo kakvu severoistočnu ili istočnu intervenciju“, rekao je premijer Kurti na samitu u Bratislavi.

„I mi se mnogo oslanjamo na Berlinski proces 2.0. Već sa novim početkom kancelara Šolca, podržavamo inicijativu sa evropskim vrednostima iznutra i EU da nam pomogne, ali ne i van EU“.

Predsednik PDK Memlji Krasnići rekao je u utorak da bez obzira na to ko se bude pridružio „Otvorenom Balkanu“, Kosovo mora da stoji iza interesa koje ima kao država.

„Razumem da ako ostanemo sami, to će izgledati kao problematična situacija, ali na kraju su interesi države važniji i moramo ih imati u centru našeg donošenja odluka i politike. Radnje koje može da preduzme bilo koja država u regionu ne bi trebalo nužno da utiču na odluku Kosova za ovaj projekat – gde se ništa nije promenilo. Stavovi koje smo imali na početku sada se ne mogu promeniti, pošto su činjenice iste”, rekao je Krasnići na konferenciji za novinare.

Prema rečima predsednika PDK, inicijativa „Otvoreni Balkan“ za stranku koju vodi je problematična od početka.

„Mimo ekonomskog projekta, to je pre svega politički projekat i ne možemo da budemo nemilosrdan zagovornik i pobornik slobodnog tržišta, slobodnog kretanja i bez prepreka ljudi, roba, usluga, ideja, i takođe ne možemo da zatvaramo oči na činjenicu da Kosovo ima zamrznut konflikt koji ne izgleda u perspektivi da se uskoro reši“, rekao je Krasnići.

„Ne možemo tako lako da sednemo za sto i da nas smatraju ravnopravnim u projektu gde nismo bili od njegovog nastanka i zato na političkoj sceni Kosova postoji konsenzus koji ne podržava uključivanje Kosova u ‘Otvoreni Balkan’.“

Dan ranije podršku „Otvorenom Balkanu“ dala je i Rusija.

Komentarišući podršku Rusije, šef kabineta predsednika Vjose Osmani Bljerim Velja povezao je veze između namera Rusije u Ukrajini i namera Srbije na Kosovu.

„Ruski ministar spoljnih poslova Lavrov otvoreno potvrđuje vezu između hegemonističkih namera Rusije u Ukrajini i hegemonističkih namera Srbije prema Kosovu. Štaviše, Lavrov vidi inicijativu „Otvoreni Balkan“ kao instrument za promovisanje regionalne hegemonije Rusije i Srbije i za remećenje integracije u EU i NATO“, napisao je Velja.

Nekoliko godina nakon Berlinske inicijative, koja promoviše sprovođenje četiri osnovne slobode u regionu, pokrenut je Balkanski minišengen. Projekat pretvoren u „Otvoreni Balkan“ prvi put su u oktobru 2019. godine u Novom Sadu predstavili predsednik ove zemlje Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev. Dve godine kasnije, potpisali su u Skoplju sporazum koji predviđa ukidanje graničnih kontrola između ovih zemalja, od 1. januara 2023. Inicijativa planira stvaranje zajedničkog tržišta i jedinstvene ekonomske zone.

KoSSev: Šta se u Ohridu događa, čitajte u: „Otvoreni Balkan inicijativa balkanskih naroda“, Vučić iz Ohrida najavio i moguću deklaraciju o nestalim osobama sa Prištinom, Rama ulazak Crne Gore u Otvoreni BalkanPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.