KIJZ: Opreznost tokom pripremanja, skladištenja i distribucije hrane

FOTO: Kosovski institut za javno zdravlje

Temperature su u porastu, hrana se lako kvari, te kosovski institut za javno zdravlje poziva građane na posebnu opreznost tokom pripremanja, skladištenja i distribucije hrane.

Iz ovog instituta navode da su građani zbog konzumiranja kontaminirane hrane završili na bolničkom lečenju, te da su van životne opasnosti zahvaljujući pažnji lekarskih ekipa.

Nisu precizirali o kojem se broju građana radi, ali su naveli mere predostrožnosti.

„Izbegavajte konzumiranje termički sirovog mesa. Izbegavajte da jedete hranu koja sadrži sveža jaja, kao što su majonez, razni sosevi itd. Izbegavajte pasterizovano ili kuvano mleko. Izbegavajte konzumiranje svežeg sira iz nepasterizovanog ili kuvanog mleka. Operite voće i povrće sa dosta vode. Nije poželjno konzumirati hranu koja je ostavljena van frižidera duže od dva sata. Ostatke hrane čuvajte u frižideru. Zamrznutu hranu koja je odmrznuta treba konzumirati što je pre moguće ili baciti“, naveli su.

Posebno podsećaju i na važnost održavanja higijene ruku.

Radio Kontakt PlusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.