O.Balkan – Eskobar: Podržavamo, ali da bude otvoren za sve; Varhelji: Može da ubrza integraciju regiona u EU

Vest je ažurirana

„Otvoreni Balkan je ekonomska, a ne politička inicijativa i bitno je da takva ostane i da se fokusira na stvaranje mogućnosti za ljude iz regiona – tako će imati veću podršku“, ocenio je danas izaslanik SAD, Gabrijel Eskobar, obraćajući se učesnicima Samita u Ohridu, preko video linka. „Otvoreni Balkan“ može da bude mogućnost za ubrzavanje puta regiona ka EU, nakon Eskobara prisutnima se obratio i Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Eskobar je govorio o ekonomskom razvoju regiona i odlučnosti SAD da pomogne. Kazao je  da SAD gledaju Balkan kroz prizmu 21. veka, a ne kroz probleme iz 20. veka i ocenio da su mogućnosti u regionu velike.

Eskobar je podcrtao da SAD podržavaju „Otvoreni Balkan“. Rekao je da je prekogranična saradnja veoma bitna, ali i ukazao na značaj veće integracije u širu evropsku strukturu.

„Postoji dosta inicijativa oko stvaranja ekonomskih integracija. Otvoreni Balkan je samo jedna od njih i mi podržavamo sve ekonomske inicijative koje približavaju region i promovišu stabilnost zemalja na Zapadnom Balkanu“.

Sa druge strane, ukazao je na to da, inicijativa mora biti otvorena za sve kako bi bila uspešna.

„Svaka inicijativa u vezi sa ekonomskom saradnjom treba da bude otvorena za svih šest zemalja Zapadnog Balkana na jednakom nivou“.

Eskobar je ujedno dao nekoliko preporuka za unapređenje „Otvorenog Balkana“, među kojima je konkretnije usaglašavanje ove inicijative sa ostalim inicijativama koje funkcionišu u regionu.

„Sa ovim bi osigurali sebe da se stvari ne dupliraju i tako bi postigli najveći nivo integracije“, rekao je Eskobar

Ohrabrio je predstavnike „Otvorenog Balkana“ i da ova inicijativa ostane ekonomska – naznačivši da nije politički, već ekonomski projekat.

„I bitno je da ostane ekonomski projekat i da se fokusira na stvaranje mogućnosti za ljude iz regiona i tako će imati veću podršku“, naveo je Eskobar poručivši im ujedno da mogu da računaju na SAD.

„Otvoreni Balkan“ može da bude mogućnost za ubrzavanje puta regiona ka EU, nakon Eskobara prisutnima u Ohridu se obratio i Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

„Mislim da Otvoreni Balkan nije samo dobra ideja, to je mogućnost da region promeni realnost, da prevaziđe izazove pred kojima se nalazi. Ta inicijativa može da bude mogućnost za ubrzavanje puta ka EU“, kazao je Varhelji.

Varhelji tvrdk i da mu je bilo drago kada je prvi put čuo za ideju „Otvorenog Balkana“, koja je važno postignuće, jer je potekla iz samog regiona, a ne od EU ili SAD.

„Počeli smo i mi da je koristimo, kada smo prvi put na stolu imali investicioni plan za region. Tada smo shvatili da bez regionalne saradnje, taj plan neće postići mnogo, jer nema poente da se povezuje kapital, putevi, železnice, ako kamioni treba da se zaustavljaju na svakoj granici“, rekao je Varhelji i dodaje da region može da stvori jednu trećinu svog BDP samo integracijom.


O samitu „Otvoreni Balkan“ u Ohridu, jučerašnjim i današnjim obraćanjima predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije, čitajte u posebnim vestima:

Ohrid: O.Balkan je „nezaustavljiv“, Sarajevo, Podgorica i Priština pozvani da se pridruže, ali „niko neće da ih tera“

Tegeltija: BiH želi da bude deo inicijative Otvoreni Balkan

„Otvoreni Balkan inicijativa balkanskih naroda“, Vučić iz Ohrida najavio i moguću deklaraciju o nestalim licima sa Prištinom, Edi Rama ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan

Kosovo jedino ostalo protiv Otvorenog BalkanaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.