Vučić: Spreman da ponudim Prištini struju ili novac u zamenu za lignit

Srbija je spremna na razgovore sa Prištinom u vezi sa kupovinom lignita, a da zauzvrat isporuči struju ili novac, potvrdio je danas predsednik Srbije u Ohridu gde se  održava samit regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“.

Predsednik Srbije obratio se danas medijima iz Severne Makedonije.

Potvrdio je da je imao 25-minutni razgovor sa visokim predstavnikom EU, Žozepom Boreljom, o evropskim integracijama, kao i o dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je precizirao da se nastavak dijaloga sa Prištinom o pitanju deklaracije o nestalim osobama i energetskom paketu očekuje uskoro.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na energetsku krizu, rast cena nafte, te pripreme za predstojeću zimu.

Upitan „šta je sa ugljem sa Kosova“, Vučić je kazao da je zainteresovan za moguću saradnju kroz trampu.

„Mi smo bili spremni da ponudimo čak u barteru, da napravimo sa Prištinom da mi uzmemo značajne količine kvalitetnog lignita, a da isporučimo struju, ako nećete tako možemo i parama, nikakav nam problem nije, sve možemo i spremni smo da razgovaramo o tome sa Prištinom“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Beograd spreman na takve razgovore ukoliko Priština uđe u Otvoreni Balkan, ili ne vezano od ove inicijative, Vučić kaže da lignit i struja nemaju puno veze sa tim.

„Moramo da živimo i jedni i drugi. I jedni i drugi od toga mogu da imaju korist. Mogu – hoće-hoće, neće-neće“, rekao je Vučić.

Kazao je da Srbija kupuje lignit gde može.

„Kupujemo od Bugara, Rumuna nešto, Grka nešto, na sve moguće strane, sve što nam padne na pamet kupujemo“, kazao je srpski predsednik.

O samitu „Otvoreni Balkan“ u Ohridu, jučerašnjim i današnjim obraćanjima predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije, čitajte u posebnim vestima:

Abazović o O.Balkanu: Podršku Vlade C.Gore imaće svaka inicijativa koja vodi ka progresu ili pomirenju

Eskobar: Podržavamo „Otvoreni Balkan“, ali mora da bude otvoren za sve u regionu

Ohrid: O.Balkan je „nezaustavljiv“, Sarajevo, Podgorica i Priština pozvani da se pridruže, ali „niko neće da ih tera“

Tegeltija: BiH želi da bude deo inicijative Otvoreni Balkan

„Otvoreni Balkan inicijativa balkanskih naroda“, Vučić iz Ohrida najavio i moguću deklaraciju o nestalim licima sa Prištinom, Edi Rama ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan

Kosovo jedino ostalo protiv Otvorenog BalkanaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.