Manjinske stranke podnele žalbe IPŽP

Foto: Dnevni avaz

Kako je ranije najavljeno, kosovska političarka Duda Balje je ispred Socijaldemokratske unije (SDU) podnela žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP) zbog navodnog nameštanja glasova od strane Srpske liste u korist Inicijativi Adrijane Hodžič i Romskoj Inicijativi. Osim nje, još četiri politička subjekta manjinskih zajednica podnelo je danas žalbu.

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) tokom poslednja 24 sata, koliko je trajao rok za podnošenje žalbi od jučerašnjeg objavljivanja konačnih rezultata izbora, primio je ukupno 208 žalbi.

Pet političkih subjekata iz zajednice Roma, Bošnjaka i Aškalija, podnelo je danas žalbu IPŽP u vezi sa sprovođenjem izbornog procesa na izborima 14. februara, prenosi Gazeta Express.

Duda Balje iz Socijaldemokratske unije (SDU) rekla je da je žalba koja je danas poslata  IPŽP-u, povezana sa onim što smatra da su bila kršenja kosovskog ustava koja su počinjena tokom izbornog procesa.

Rekla je da će u slučaju da IPŽP ne donese odluku u njihovu korist, ista žalba biti upućena Vrhovnom sudu i Ustavnom sudu, na šta zakonski ima pravo.

„Sada smo podneli žalbu na IPŽP zbog stvari za koje mislimo da smo u pravu. Verujemo da će pravda ići svojim tokom. Mislimo da postoje poslanici za koje zajednica kojoj pripada – nije glasala. Otići ćemo na Vrhovni sud, a zatim na Ustavni sud“, kaže Balje.

Balje dodaje da će tražiti poništavanje glasova Srba koji su glasali za Bošnjake.

U međuvremenu, Veton Beriša (Berisha) iz Egipatske liberalne stranke rekao je da se njihova žalba odnosi na glasove koje je srpska zajednica dobila od Inicijative Adrijane Hodžić, navodeći da su dva predstavnika Roma izbarana glasovima srpske zajednice.

„Uvereni smo da nećemo morati ići dalje jer će IPŽP odlučiti u našu korist“, rekao je Beriša.

Aškalijska stranka za integraciju takođe je poslala žalbu IPŽP. Predstavnik ove stranke Kazim Rahmani (Rrahmani) rekao je da je pored Srpske liste, navodno i Srbija uključena u kršenje prava zajednica na Kosovu.

Dok je Albert Kinoli (Kinolli) iz Ujedinjene romske stranke rekao da su oni oštećeni ovim izbornim procesom.

„Kršena su prava građana u vezi sa Romskom inicijativom iz Gračanice, koja trenutno ima izabrana dva poslanika, tvrdimo da su izabrani na nedemokratski, nelegalan i neustavan način“, kaže Kinoli.

Erzen Galuši (Galuši), iz Naprednog pokreta kosovskih Roma, rekao je da prekršeno pravo predstavljanja romske i drugih zajednica u Skupštini.

U međuvremenu, kako prenosi Gazeta Express, Ehat Miftaraj iz Pravne pomoći pri Kosovskom institutu za pravdu rekao je da je reč o oko 10 hiljada glasova koji su prešli iz srpske zajednice u dve stranke u zajednici na Kosovu.

Prema izbornim rezultatitma, Turci i Romi imaće po dva mesta, Hodžićeva, Koalicija Vakat, Nova demokratska inicijativa Kosova, Nova demokratska stranka (NDS), Jedinstvena goranska partija i Partija Aškalija po jedno mesto, dok Duda Balje nije prošla cenzus.

Pročitajte još:

Rašić: Ono što se dogodilo Bošnjacima na izborima – početak ambicija Srpske liste; Reagovao Jevtić

KOHA: Bošnjačko civilno društvo zatražilo poništavanje mandata osvojenih uz pomoć Srpske liste

Hodžić odgovara na optužbe: Predstavnici Bošnjaka već 20 godina nisu učinili ništa za ovu zajednicu

Nakon bošnjačkih stranaka i egipćanska PLE optužuje Srpsku listu za krađu mandata

Redžepi: Vučić i Srpska lista imenovali dva od tri poslanika bošnjačke zajednice

Hodžić: Glasovi za mene nemaju veze sa Srpskom listom; Duda Balje ne misli tako

RTK: Lideri bošnjačkih stranaka o pobedi Adrijane Hodžić, ona nedostupna za komentarPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.