Rašić: Ono što se dogodilo Bošnjacima na izborima – početak ambicija Srpske liste; Reagovao Jevtić

Foto: N1, caption

Izvor: IndeksOnline (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Nenad Rašić, bivši ministar u nekoliko vlada, u intervjuu za IndeksOnline govorio je o tome kako mu je u periodu od 8 godina uskraćeno da bude jednak u izbornoj trci.

Prema njegovim rečima, iako je bolno to što je ovog puta bila pogođena i bošnjačka zajednica, u pitanju je dobra vest, jer se konačno dovoljno pažnje posvetilo ovom pitanju.

„Uprkos činjenici da sam dao mnogo izjava, mnogo inicijativa, počev od žalbi CIK-u, podnošenja predmeta tužilaštvu, policiji, sa izjavama građana koji su svedočili o tome kakve su pretnje dobijali, zabrinutosti i zlostavljanja iz raznih instrumenata Srpske liste, opet me javno mnjenje nije shvatilo ozbiljno. Ovo vidim kao sreću da uvek vidim nešto u medijima, a javno mnjenje je usmereno tamo gde je problem postojao osam godina“, rekao je Rašić, prenosi IndeksOnline.

Prema njegovim rečima, ono što se desilo u vezi sa Srpskom listom i štetom koja je naneta bošnjačkoj zajednici, nije slučajnost.

KoSSev: Rašićevo gostovanje pratila je kritika čelnika Srpske liste i odlazećeg kosovskog ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibora Jevtića.

„Licemerje i autoprojekcija Rašića na delu! On koji se u kampanji za izbore obraćao Albancima i tražio da glasaju za njega kako bi uništili Srpsku listu, kockar koji se još jednim blefom dodvorava Albancima napadajući Srbe i Srpsku listu“, poručio je Jevtić u objavi na Tviteru.

Čak, kako je rekao, ovo je samo početak ambicija Srpske liste.

„Ono što se dešava za mene nije iznenađenje, znam koju metodologiju koriste Srpska lista i režim u Beogradu i ovo je samo početak u pogledu njihovih ambicija prema kosovskim institucijama i ovo je užas koji se dešava 8 godina. To mi se događalo osam godina na svim vrstama izbora“, naglasio je.

Ko je kriv za ovu situaciju? Rašić kaže da kosovske institucije nisu uspele da organizuju normalne i demokratske izbore u ovim delovima zemlje.

„Mnogo puta sam rekao da trenutna vlada nije bila u stanju da organizuje demokratske i normalne izbore. Da li je ova loša organizacija urađena namerno ili nenamerno, ne znam, ali i dalje vidim da nijedna institucija nije reagiovala, pa je to predstavljalo problem u kosovskim institucijama“, rekao je on.

Na ovim izborima je bilo elemenata kršenja ljudskih prava, što se prema njegovom mišljenju može lako dokazati.

„Vidim elemente kršenja prava, nadležni organi, kao što su CIK i nadležni sud i konačno Ustavni sud trebalo bi da se bave slučajem – da se na ovaj način manipuliše glasovima, ne znam šta se sutra može dogoditi. To se događa već osam godina, zamislite, ako se to dogodi sa glasovima Bošnjaka koji nisu u njihovom regionu, zamislite šta su mi radili 8 godina“, podvukao je Rašić.

Inače, predstavnici bošnjačke zajednice optužili su Adrijanu Hodžić, zajedno sa drugim entitetom iz romske zajednice (Romskom inicijativom prim. red.), da pokušavaju da uđu u skupštinu uz pomoć glasova srpske zajednice i da će „raditi u i interesu Srpske liste“, stranke ispred srpske zajednice na Kosovu.

Pročitajte još:

KOHA: Bošnjačko civilno društvo zatražilo poništavanje mandata osvojenih uz pomoć Srpske liste

Hodžić odgovara na optužbe: Predstavnici Bošnjaka već 20 godina nisu učinili ništa za ovu zajednicu

Nakon bošnjačkih stranaka i egipćanska PLE optužuje Srpsku listu za krađu mandata

Redžepi: Vučić i Srpska lista imenovali dva od tri poslanika bošnjačke zajednice

Hodžić: Glasovi za mene nemaju veze sa Srpskom listom; Duda Balje ne misli tako

RTK: Lideri bošnjačkih stranaka o pobedi Adrijane Hodžić, ona nedostupna za komentarPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.