Manjinske stranke planiraju da se žale IPŽP protiv liste Adrijane Hodžić i Romske inicijative

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Očekuje se da se stranke bošnjačke i romske zajednice žale Izbornom panelu za žalbe i predstavke i drugim institucijama zbog navodnog nameštanja glasova od strane Srpske liste, u znak podrške Inicijativi Adrijane Hodžić i stranci Romska inicijativa.

Lideri stranaka u ovim zajednicama kažu da će zatražiti poništavanje glasanja, ali ne i ponavljanje glasanja.

Lider bošnjačke stranke, Socijaldemokratske unije, Duda Balje, rekla je za Radio Kosovo da će se žaliti na, kako kaže, zločin u politici koji je počinila Srpska lista, podržavajući manjinske stranke.

„Mislim da ćemo zatražiti ukidanje mandata, jer je malo teško ponoviti izbore. Glasovi moraju da se ponište kako bi se videlo kako su glasovi dati. Gde i kako? Zahtevaćemo poništavanje mandata, jer su pokušali i uspeli u prevari“, rekla je Balje.

Kao i bivša poslanica Duda Balje, i Erkhan Galjuši (Galushi) z Naprednog pokreta Roma na Kosovu kaže da će se i oni žaliti i da su za poništavanje glasova, ali ne i za ponavljanje glasanja.

„Ne dolazi u obzir ponavljanje glasanja, jer je to učinjeno namerno i postupak glasanja treba u potpunosti poništiti, u potpunosti sumnjam u tim delovima – za manjinske zajednice, kao na primer za Romsku inicijativa i stranke bošnjačke i goranske zajednice koje kontroliše Srpska lista“, rekao je Galjuši.

Na osnovu preliminarnih rezultata koje je objavio CIK, očekuje se da će Inicijativa Adrijane Hodžić zauzeti tri rezervisana mesta za bošnjačku zajednicu, dok će Romska inicijativa verovatno osvojiti dva mesta u Skupštini, a ostale bošnjačke i romske stranke ostaće bez predstavnika.

Pročitajte još:

Rašić: Ono što se dogodilo Bošnjacima na izborima – početak ambicija Srpske liste; Reagovao Jevtić

KOHA: Bošnjačko civilno društvo zatražilo poništavanje mandata osvojenih uz pomoć Srpske liste

Hodžić odgovara na optužbe: Predstavnici Bošnjaka već 20 godina nisu učinili ništa za ovu zajednicu

Nakon bošnjačkih stranaka i egipćanska PLE optužuje Srpsku listu za krađu mandata

Redžepi: Vučić i Srpska lista imenovali dva od tri poslanika bošnjačke zajednice

Hodžić: Glasovi za mene nemaju veze sa Srpskom listom; Duda Balje ne misli tako

RTK: Lideri bošnjačkih stranaka o pobedi Adrijane Hodžić, ona nedostupna za komentarPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.