Redžepi: Vučić i Srpska lista imenovali dva od tri poslanika bošnjačke zajednice

Duda Balje Emilija Redžepi
Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nakon Dude Balje, koja se na proteklim izborima kandidovala sa svojom novoformiranom strankom SDU, još jedna poslanica iz prošlog saziva parlamenta, Emilija Redžepi, izrazila je zabrinutost povodom toga da su poslanici bošnjačke manjine određeni srpskim glasovima i pod direktnim uticajem Beograda.

Prema Ustavu, tri mesta u Skupštini rezervisana su za Bošnjake, a na osnovu preliminarnih rezultata, ta tri mesta osvojili su „Ujedinjena zajednica“ Adrijane Hodžić, Koalicija Vakat i „Nova Demokratska Stranka“.

Poslanica Redžepi u intervjuu za bosanski portal „Politicki.ba“ rekla je da je dva od tri bošnjačka poslanika imenovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji prema njenim rečima, kontroliše Srpsku listu na Kosovu, a koja je osvojila 10 mandata rezervisanih za Srbe.

Prema njenim rečima, sada Vučić ima 12 poslanika u Skupštini Kosova, koje kontroliše kako hoće.

„Njihov plan je bio da osvoje sva tri mesta za Bošnjake i to se videlo na osnovu glasova u svim opštinama sa srpskom većinom“, rekla je Redžepi, misleći na glasove za UZ i Vakat. „Mi ne prodajemo svoj nacionalni identitet“, dodaje.

KoSSev: Predstavnica UZ – Adrijana Hodžić, nedavno je odgovarala na optužbe drugih bošnjačkih partija na njen račun.

Poručila je da glasovi koje je osvojila na kosovskim izborima u nedelju sa svojom inicijativom, nemaju nikakve veze sa Srpskom listom.

„Moja lična saradnja sa predstavnicima Srpske liste, recimo, u opštini Severna Mitrovica, ni na koji način nije ugrozila bošnjačku zajednicu, ili bilo koju drugu zajednicu. S tim u vezi, moja saradnja sa predstavnicima u opštini Severna Mitrovica – koja je inače formirana od strane Prištine – koja je sa srpskom većinom, je zapravo unapredila ne samo bošnjačku zajednicu, nego i sve ostale zajednice u opštini Severna Mitrovica“, rekla je Hodžić.

Ranije je Duda Balje, koja prema preliminarnim rezultatima neće biti poslanik u ovom parlamentu, optužila Srpsku listu i Vučića za narušavanje volje građana.

„Pripremamo se za Ustavni sud. Da li se ‘plan’ polako ruši. Ne prihvatamo da nas prodajete za vaše pazare, nikada“, napisala je Balje na Fejsbuku.

Stručnjaci na terenu takođe su govorili o ovom novom fenomenu u vezi sa glasanjem za bošnjačke partije u opštinama sa srpskom većinom. Do sada nije bilo reakcija lidera institucija.

Na osnovu preliminarnih rezultata, bez uslovnih glasova i glasova dijaspore, „Ujedinjena zajednica“ Adrijane Hodžić“ osvojila je najviše glasova bošnjačkih političkih subjekata – 6.379 glasova ili 0,81%. Zatim dolazi Koalicija Vakat sa 5.672 glasa ili 0,72%, i zatim NDS Redžepi sa 2.763 glasa ili 0,35% i na kraju SDU Dude Balje sa 2.434 glasa ili 0,31%.

Pokret Samoopredeljenje pobedio je na izborima 14. februara sa 47,85 procenata glasova, na osnovu preliminarnih rezultata.

Povezane vesti:

Hodžić: Glasovi za mene nemaju veze sa Srpskom listom; Duda Balje ne misli tako

RTK: Lideri bošnjačkih stranaka o pobedi Adrijane Hodžić, ona nedostupna za komentarPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.