RTK: Lideri bošnjačkih stranaka o pobedi Adrijane Hodžić, ona nedostupna za komentar

GI „Ujedinjena zajednica“ Adrijana Hodžić, ispred bošnjačke zajednice na jučerašnjim kosovskim parlamentarnim izborima osvojila je 6.379 glasova. Slede koalicija Vakat sa 5667, NDS – 2760, SDU – 2433, Naša inicijativa – 1290. RTK, servis na bošnjačkom jeziku, bavio se ovom temom, odnosno analizom kako je došlo do pobedničkog izbornog rezultata Adrijane Hodžić, odnosno slabljenja dosadašnje koalicije VAKAT.

Ovaj medij pokušao je da pre svega razgovara sa Adrijanom Hodžić, ali ni njima nije bila dostupna za izjavu, rekavši im da je trenutno van Kosova. Međutim, neki od sagovornika RTK doveli su u pitanje legitimnost njenog rezultata, navodi RTK.

„Mislim da nismo puno iznenađeni“, kazao je predsednik Koalicije Vakat, Rasim Demiri.

„S obzirom na to da smo imali jednu priliku kada je bila debate između predsednice NDS Emilije Redžepi i Adrijane Hodžić na TV Kljan Kosova. Dakle, ja sam te večeri bio iznenađen odakle je potekla ova ideja da Adrijana Hodžić bude na ovim izborima. Kao što smo imali priliku da čujemo, ovu je ideju predložila Emilija Redžepi, a po rečima Adrijane Hodžić, koliko je to istina, ja ne znam“, kaže Demiri.

S druge strane, iako nije iznenađen, opet navodi:

“Svi znamo koliki je broj Bošnjaka u Mitrovici. Jeste da je imala i neki broj u opštini Prizren i u Dragašu, ali je sve to premalo na rezultat koji je dobila Adrijana”, kazao je Demiri.

Emilija Redžepi, sa druge strane, tvrdi da su ovo „jedni od najprljavijih izbora“.

„Jučerašnji dan je bio prosto neverovatan na terenu. Velika, velika, velika suma novca je utrošena od svih političkih partija bošnjačkih. Vidite rezultat kakav je. Andriana Hodžić na čelu sa listom Srpska i državom Srbijom zauzela je naše mesto, to je ono što sam ja govorila iz predostrožnosti pre mesec dana, niko me ozbiljno nije shvatio zato što ja to vidim kao nacionalni problem, ne vidim ga kao koalicija Vakat, ‘ajmo da srušimo Dudu da bi se oslobodili nečega, već vidim dugoročnije, što može da predstavlja jako veliki problem“.

Redžepi uzvraća kontra optužbe – da je ovo bio „individualni plan“ Rasima Demirija i Adrijane Hodžić.

“Ono što je bitno da iznesem za javnost je da je ovo politički plan, ne mogu da kažem Koalicije Vakat, ovo je individualni plan Rasima Demirija i Adrijane Hodžić pre mesec dana”, rekla je.

Ali sa Demirijem se slaže u jednom, a to su glasovi koje je dobila Adrijana Hodžić.

„Pogledajte njene glasove u opštini Prizren, nema ih više od 50, pogledajte u opštini Dragaš, pogledajte u opštinama Peć i Istok, ali ih pogledajte u srpskim opštinama”, kaže Redžepi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.