Nakon bošnjačkih stranaka i egipćanska PLE optužuje Srpsku listu za krađu mandata

PLE Veton Beriša
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Egipćanska liberalna stranka (PLE) izrazila je zabrinutost zbog onoga što se dogodilo sa glasovima manjina, uglavnom u opštinama sa srpskom većinom i pozvala je diplomatske misije i lokalne institucije da reaguju.

Predsednik PLE Veton Beriša, putem saopštenja je izjavio da je inicijativa koja može da dobije poslanika rezervisanog za Egipćane – „Romska inicijativa“, proizvod Srpske liste, koja je pod kontrolom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Dve bošnjačke stranke – SDU i NDS takođe su optužile Srpsku listu, i prema njima je Srpska lista kreirala bošnjačke fantomske inicijative da zauzme mesta rezervisana za ovu zajednicu. Obe bošnjačke stranke pozvale su se na inicijativu Adrijane Hodžić, koja je dobila većinu glasova u opštinama sa srpskom većinom, u kojima nema mnogo Bošnjaka.

Predsednik PLE-a, Beriša, kaže da je ista strategija primenjena i na zajednicu koju predstavlja.

„Egipćanska liberalna stranka (PLE) obaveštena je iz medija o novoj političkoj opciji, koju vodi politički entitet ‘Srpska lista’ – da su formirana dva politička entiteta nevećinskih zajednica koji su pod kontrolom ovog političkog entiteta. U početku je PLE smatrala ove informacije oblikom predizborne kampanje, ali, nakon izbornih rezultata koje je CIK objavio o nekim opštinama na Kosovu, jasno je da je politički entitet ‘Romska inicijativa’ proizvod ‘Srpske liste’, jer ovaj politički subjekt dobija veliki broj glasova u naseljima u kojima romska zajednica uopšte ne živi“, navodi se u saopštenju.

PLE ovo smatra kršenjem Ustava Republike Kosovo i slobodnog glasanja.

„Stoga PLE poziva diplomatske misije, političke subjekte i druga pravosudna tela da reaguju na ovu nepravdu, jer, ako oni ne reaguju sada, ova praksa će u budućnosti postati opasan presedan kojim će se kršiti pravo na slobodno glasanje građana. PLE će sačekati konačne rezultate i nakon njihovog objavljivanje će preduzeti druge proceduralne radnje u sklopu važećih zakona“, navodi se u saopštenju koje je potpisao Beriša.

„Romska inicijativa“ je prema preliminarnim rezultatima dobila 3.827 glasova, dok je PLE dobila 2.199.

Inicijativa Hodžić takođe vodi, kada je u pitanju bošnjačka zajednica, u poređenju sa drugim bošnjačkim partijama. Inicijativa Hodžić dobila je 6.379 glasova. Tri mesta u kosovskom parlamentu rezervisana su za bošnjačku zajednicu.

Pročitajte još:

Redžepi: Vučić i Srpska lista imenovali dva od tri poslanika bošnjačke zajednice

Hodžić: Glasovi za mene nemaju veze sa Srpskom listom; Duda Balje ne misli tako

RTK: Lideri bošnjačkih stranaka o pobedi Adrijane Hodžić, ona nedostupna za komentarPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.