Hodžić: Glasovi za mene nemaju veze sa Srpskom listom; Duda Balje ne misli tako

Foto: FB A.Hodžić i SDU

Adrijana Hodžić kaže da glasovi koje je osvojila na kosovskim izborima u nedelju sa svojom inicijativom „Ujedinjena zajednica“, nemaju nikakve veze sa Srpskom listom. Međutim, s obzirom na to da je bila zadužena za brojne projekte u sredinama u kojima većinski žive Srbi, kaže da se stvorio most poverenja ljudi koji su podržali njen program. Ne misli tako Duda Balje.

U intervjuu za RTK nosilac UZ, odgovarala je na optužbe koje stižu pre svega od dosadašnjih bošnjačkih predstavnika o tome da je rezultat na izborima za ovu novoregistrovanu inicijativu „lažiran“ i da je navodno proizvod Srpske liste i zvaničnog Beograda.

Deo intervjua Adrijane Hodžić za RTK pogledajte od 7. minuta

 

„Moja lična saradnja sa predstavnicima Srpske liste, recimo, u opštini Severna Mitrovica, ni na koji način nije ugrozila bošnjačku zajednicu, ili bilo koju drugu zajednicu. S tim u vezi, moja saradnja sa predstavnicima u opštini Severna Mitrovica – koja je inače formirana od strane Prištine – koja je sa srpskom većinom, je zapravo unapredila ne samo bošnjačku zajednicu, nego i sve ostale zajednice u opštini Severna Mitrovica“, rekla je Hodžić.

Kaže da su na njenoj listi isključivo Bošnjaci i da će se boriti za njihova prava u parlamentu.

Naravno da ćemo svoj doprinos dati i za sve ostale zajednice kada to od nas bude bilo traženo

Na optužbe da je rezultat lažiran, ona tvrdi da je podrška birača u opštini Severna Mitrovica neupitna, ali i da se ne dovodi u pitanje jačina njene inicijative kada je u pitanju podrška koju je dobila i u drugom opštinama, osvojivši glasove uprkos kratkom vremenu kampanje i tome da „se sve desilo na brzinu“.

Pored „kompletnog biračkog bošnjačkog tela“ u Severnoj Mitrovici, koji je glasao za nju, navela je primere da je u Prizrenu dobila 225 glasova „a ne 50 kako neki tvrde“, Peći 133 „a ne nijedan, kako neki tvrde“, Istoku – 79 glasova.

Objasnila je i otkud glasovi za nju u Leposaviću:

Određen broj došao je iz Sandžaka. Znatan broj Bošnjaka dolazi i iz te opštine

Ne misli tako Duda Balje, predsednica bošnjačke Socijaldemokratkse unije (SDU).

U pitanju su bile „igre“, i to je za nju „najblaži“ termin kojeg je mogla da se seti u trenutku intervjua.

„Sada je vrlo evidentno šta se dešavalo, vrlo evidentna uloga gospođe Adrijane Hodžić, o kojoj sam govorila i mnogo pre izbora. Praktično, to smo znali i pre izbora. Ja sam pokušala da upozorim na sve to. Plan koji je Srpska lista imala, koji se realizovao preko nje je sada tu, na delu, vidimo ga svi“, kazala je takođe za RTK.

Tvrdi da su 10.000 glasova je Srpska lista sada osvojila manje u odnosu na prošli izborni rezultat „upravo oni glasovi“, na koje je Balje upozorila, a koji su podeljeni na tri manjinske inicijative – Hodžić, Romima i VAKAT-u.

Žalim čak i Srbe na teritoriji Kosovo, jer nisu izabrani od strane Srba da budu favorizovani na način na koji je bila favorizovana gospođa Adrijana Hodžić

Ona kaže da je za nju veliko iznenađenje uloga upravo trećeg bošnjačkog subjekta – koalicije VAKAT, s obzirom na, kako kaže, 1000 glasova koje je ova koalicija osvojila a nije ranijih godina.

„Sada je vrlo jasno da je tu bila igra. Čujem od nekih prijatelja, o zaverama koje su bile planirane – da li neka albanska partija stoji iza toga, znajući rad i funkcionisanje gospodina Rasima (Demiri) čak, i u to mogu da poverujem“, naglašava Balje.

Rasim Demiri i Adrijana Hodžić su osobe sa kojima se lako manipuliše, targetirali su osobe lake za manipulaciju i koje će glasati za sve što budu rekli

Balje tvrdi da će se „sve otkriti u danima koji dolaze“, „koje su se igre igrale“, te da se aktivirao bošnjački nevladin sektor, ali i druge albanske partije.

Uz uverenje da je na izborima došlo do prevare, te da se radi o „ataku“ na Ustav Kosova,
podnela je žalbu IPŽP i ombudsmanu.

Na vanrednim kosovskim parlamentarnim izborima u nedelju takmičilo se pet bošnjačkih političkih subjekata. Prema još uvek preliminarnim podacima, najviše glasova osvojila je „Ujedinjena zajednica“ koju predvodi Adrijana Hodžić – 6379, što čini 0,81% biračkog tela. Sledi koalicija VAKAT sa 5.672 glasova ili 0,72% u kojoj je Rasim Demiri. Nova demokratska stranka je na pretposlednjem mestu, sa osvojenih 2.763 (0.35%) i vodi je Emilija Redžepi. Duda Balje sa svojom SDU osvojila je 2.434, što čini 0.31%. Konačno, Naša inicijativa, koju predvodi Osman Džudžević, dobila je 1295, ili 0.16%.

Od 20 zagarantovanih tzv. manjinskih mesta, 10 je predviđeno za srpski narod, a ostalih 10 za ostale, od kojih tri za bošnjačke.

RTK: Lideri bošnjačkih stranaka o pobedi Adrijane Hodžić, ona nedostupna za komentar

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.