LVV zahteva ocenu ustavnosti izbora Hotijeve vlade, Kurti odbio da o dijalogu sa Beogradom razgovara sa Hotijem

Pokret Samoopredeljenje podneo je Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti izbora kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem, saopštila je ova stranka ranije večeras.

Povod je glasanje poslanika Etema Arifija, kao 61. glasa minimalno potrebne većine za izbor nove vlade u Prištini prošle nedelje, ali koji je, kako tvrde iz Samoopredeljenja, iako pravnosnažno osuđen na kaznu zatvora od više od godinu dana, glasao protivno zakonu.

„Učešće g. Etema Arifija na sednici (3. juna, prim.red.) i njegovo glasanje, tim pre što je bio odlučujući glas, produbljuju nezakonitost ove vlade i u proceduralnom smislu čine ovu odluku skupštine da glasa za vladu nezakonitom. Ustavom Republike Kosovo jasno je definisano da poslanik gubi mandat ili on postaje nevažeći u slučaju kazne od jedne ili više godina zatvora„, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Samoopredeljenje je tako potvrdilo ono što je nedavno i bivša sudija Ustavnog suda Kosova, Điljeta Muškolaj (Gjyleta Mushkolaj) osporila. Kako je Koha pisala, nova vlada izabrana je glasovima poslanika koji uopšte nisu smeli da budu u sali.

Muškoljaj je podsetila na član 70 Ustava Kosova koji kaže da se mandat poslanika završava ili postaje nevažeći ako je osuđen konačnom presudom na jednu ili više godina zatvora.

„Nije trebalo da bude u sali. Ne smatra se članom Skupštine Kosova i 50 odsto plus jedan glas je potreban za donošenje ovakvih odluka o formiranju vlade. To je pitanje o kome možemo da raspravljamo, ali da li će se ovaj glas prebrojati ili šta će se dalje raditi zavisi od političke volje poslanika Skupštine Kosova. Ustav daje vrlo ozbiljan mandat manjinama, a ako najmanje deset poslanika manjine kao opozicije to smatra ozbiljnim kršenjem Ustava, oni to mogu da ospore na Ustavnom sudu“, navela je Muškoljaj u emisiji „Desku“ na KTV.

Ukoliko bi se tim povodom grupa poslanika ili neko drugi ovlašćen, obratio kosovskom Ustavnom sudu, moglo bi se dogoditi da sud presudi da ova vlada nije nikad ni formirana, takođe je rekla Muškoljaj tada.

Poslanik Etem Arifi, koji je zbog krivičnog dela osuđen na više od godinu dana zatvora, bio je jedan od 61 poslanika koji je glasao i time osigurao minimalan, premda dovoljan broj glasova da Hoti bude izabran za premijera Kosova.

Istovremeno, LVV je kritikovala vladu koju predvodi njegov bivši koalicioni partner – LDK i koja je formirana prošle nedelje bez izbora, nakon što je u martu izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija i to upravo na zahtev LDK, a LVV nije uspela da odbrani stav da se za novu vladu glasa preko novih izbora, uprkos široj podršci javnosti.

„Vlada Hotija je diskreditovana u svim pravcima. Bez ustavnog osnova i bez volje glasača, potpuno zavisna od Srpske liste“, opisalo je Samoopredeljenje vladu od prošle nedelje, navodeći da ju je formirao zapravo Hašim Tači.

Ranije danas lider LVV Aljbin Kurti odbio je poziv upravo Avdulaha Hotija na sastanak na kojem bi se razgovaralo o dijalogu sa Srbijom. Hoti je juče pozvao opoziciju da se uključi u proces pripreme dijaloga sa Beogradom.

Takođe, za sutra u 17 sati LVV je u centru Prištine najavila protestni skup, na kojem očekuje oko 10000 ljudi, a povod je ono što se na Kosovu obeležava kao 21. godišnjica „Dana oslobođenja“ od Srbije, uz pomoć NATO pakta, kao i 15 godina postojanja Samoopredeljenja.

Samoopredeljenje je pre nepunih mesec i po dana poslednji put Ustavnom sudu slao zahtev za ocenu ustavnosti dekreta Hašima Tačija o Avdulahu Hotiju kao mandataru nove vlade, koji je nakon što je privremeno suspendovao primenu dekreta ipak krajem maja presudio u Tačijevu korist.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.