Bivša suditeljka Ustavnog suda osporila ustavnost izbora Hotijeve vlade

Đuleta Muškoljaj
Foto: Caption, Jutjub

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; sinoćnje izdanje)

Đuleta Muškoljaj (Gjyljeta Mushkolaj) bivša suditeljka Ustavnog suda osporila je ustavnost izbora Hotijeve vlade. Prema njenim rečima, Hotijeva vlada izglasana je glasovima poslanika koji uopšte nisu smeli da budu u sali.

Poslanik Etem Arifi, koji je zbog krivičnog dela osuđen na više od godinu dana zatvora, bio je jedan od 61 poslanika koji je glasao za i osigurao Hotijevo mesto premijera sa minimalnim brojem glasova. Na osnovu člana 70 Ustava koji kaže da se mandat poslanika završava ili postaje nevažeći ako je on osuđen konačnom odlukom na jednu ili više godina, Muškoljaj je kazala da Arifi iz Stranke Aškalija za integraciju nije trebalo da bude u sali kada je izglasana Hotijeva vlada.

„Nije trebalo da bude u sali. Ne smatra se članom Skupštine Kosova i 50 odsto plus jedan glas je potreban za donošenje ovakvih odluka o formiranju vlade. To je pitanje o kome možemo da raspravljamo, ali da li će se ovaj glas prebrojati ili šta će se dalje raditi zavisi od političke volje poslanika Skupštine Kosova. Ustav daje vrlo ozbiljan mandat manjinama, a ako najmanje deset poslanika manjine kao opozicije to smatra ozbiljnim kršenjem Ustava, oni to mogu da ospore na Ustavnom sudu“, navela je Muškoljaj u emisiji „Desku“ na KTV.

 Prema njenim rečima, ako bi Ustavni sud presudio da je Arifijevo glasanje nevažeće, smatraće se da Hotijeva vlada nikada nije ni formirana.

„Smatralo bi se da vlada nije formirana na isti način kao u slučaju predsednika Pacolija. Ali ovo pokazuje još jednu ozbiljnu stvar, da sve dok se zasnivamo na presudi Ustavnog suda i dok je predsednik pokušavao da izabere drugog kandidata za premijera odbijanjem da raspusti Skupštinu, trebalo je da bude uveren u to da će biti izabrani i kandidat i vlada. Ako pogledamo takozvane argumente Ustavnog suda koji se odnose na 2/3 Skupštine, on je uverenost u sigurnost predsednika za izbor premijera“, dodala je.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.