Hoti o platformi za dijalog sa Beogradom – tri principa

Avdulah Hoti
Foto: Gazeta Express

Nedelju dana nakon što je formirana nova kosovska vlada u Prištini je, kako je Koha javila, kosovski premijer predstavio platformu za dijalog sa Beogradom. Ona ima tri principa: „o teritorijalnom integritetu Kosova se ne pregovara“; „da se konflikt između Srbije i Kosova okonča kroz sporazum „o normalizaciji odnosa i recipročnom priznanju“; sporazum sa Beogradom mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, i ne sme da bude „međuvlasti“.

Kako je i najavio, to je potvrdio i danas – dijalog sa Beogradom vodiće kosovski premijer, Avdulah Hoti.

„Dijalog vodi premijer zemlje, neću se takmičiti ni sa kim, jer imam jasne nadležnosti i one su učvršćene presudom Ustavnog suda“, kazao je Hoti, prenosi Koha.

Hoti je naglasio da se neće pregovarati o pitanju „nezavisnosti Kosova“, te da se „o ustavnoj organizaciji države Kosovo na pregovara“.

„Dakle, nema međuvlasti“, kazao je Hoti.

„Bilo je situacija kada lideri nisu bili jasni oko ovog procesa, pravljene su pahulje koje se nisu istopile, možda iz dobrog razloga. Tačke okvira, ne platforme, pošto treba da se sa svima pregovara“.

U ovoj platformi, osim zahteva za uzajamnim priznanjem, cilj Prištine je i stolica u Ujedinjenim Nacijama, uz istovremeno ukidanje Rezolucije SB UN 1244, te da kosovsku nezavisnost prizna još pet preostalih zemalja članica EU.

Kako Koha piše, u platformi se ne podržava model dve Nemačke, a spominje se i to da će se insistirati i na pitanju nestalih, kao i pitanju „ratne štete“.

Kosovski premijer je potvrdio da je o platformi obavestio opoziciju, te da ih je pozvao da se priključe, ali da se pojedini predstavnici nisu odazvali, dok su drugi ponudili saradnju, „ali ne i konkretnu“.

Kosovska skupština je međutim još u martu prošle godine potvrdila platformu za dijalog sa Beogradom pod nazivom – „Platforma o dijalogu o konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa između Republike Kosovo i Republike Srbije“, nakon što je kosovska vlada prethodno odobrila Zakon o dijalogu.

Hoti će inače od kosovske skupštine da zatraži formiranje parlamentarne komisije za dijalog, a koju bi upravo trebalo da vodi opozicija.

Istovremno je naglasio da će biti osnovan i forum sa političkim liderima svih političkih stranaka, dok će se u samom kabinetu premijera formirati i Savet stručnjaka.

Hoti je o platformi govorio u kosovskoj akademiji nauka i umetnosti, koja je zapravo predstavila svoju publikaciju o svim sporazumima postignutim u dijalogu u Briselu.

Sam Hoti je u svojoj objavi na Fejsbuku nakon boravka u akademiji naveo da je od akademije „dobio snažnu podršku za pristup vlade Kosova procesu pregovora sa Srbijom“.

„Proces dijaloga sa Srbijom se mora dogoditi uz unutrašnji konsenzus dok je imperativ postizanja ovog cilja puna saradnja i transparentnost“.

Upravo se zbog toga i sastao danas sa članovima akademije, a takođe, kako je potvrdio, već je započeo sastanke sa političkim partijama i to u saradnji sa zemljama Kvinte.

Brnabić: Hvala Hotiju što je priznao da je Kosovo deo Srbije

Prvu reakciju na platformu Hotijeve vlade iz Beograda uputila je premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Zahvalila mu se zbog toga što je, kako kaže, pojasnio da nema potrebe da se razgovara o teritorijama, „jer je Kosovo sastavni deo Srbije“.

„Sa tim se slažemo mi, sa tim se slaže 70 odsto svetske populacije, većina zemalja u UN, a o tome govori i rezolucija 1244. Tako da, hvala mu što je priznao i prihvatio da razgovora o teritorijama nema, da je takozvana republika Kosovo nepostojeća, da je to teritorija Republike Srbije, kao što je uvek i bila“, izjavila je Brnabić.

Pročitajte još:

Tači: Neće biti razmene teritorija, zagovaram da se PMB pridruže Kosovu

Osmani: Bez pregovora o teritoriji, Tači da razjasni da li je odustao od svoje i Vučićeve ideje

„Dijalog vodi premijer Hoti, nema datuma za Grenelove i Lajčakove posete Kosovu“

Vučić: Neću referendum pa da vraćamo decu u sanducima

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.