Srbija će održati ravnotežu između Zapada, Rusije i Kine, kaže predsednik

FOTO: Instagram stranica „Budućnost Srbije“

Izvor: Reuters (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Beograd želi da održi ravnotežu svojih odnosa sa Zapadom, Kinom i Rusijom jer nastoji da se pridruži Evropskoj uniji i postigne nagodbu sa Kosovom, izjavio je u četvrtak predsednik Aleksandar Vučić uoči parlamentarnih izbora.

Pre nego što uđe u EU, Srbija mora da normalizuje odnose sa Kosovom, svojom bivšom pokrajinom pretežno nastanjenom Albancima, koja je nezavisnost proglasila 2008. godine, skoro deceniju nakon brutalnog rata. Nezavisnost Kosova priznalo je više od 100 zemalja, uključujući Sjedinjene Države i većinu članica EU.

Ali Srbija, koja Kosovo smatra neodvojivom kolevkom svog nacionalnog identiteta, blokira njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije, zajedno sa svojim saveznicima Rusijom i Kinom.

Vučić, čija vladajuća Srpska napredna stranka je favorit na parlamentarnim izborima 21. juna, rekao je da je Srbija spremna da razgovara sa Prištinom „bez vremenskog ograničenja “ i „u dobroj veri“, ali da uzajamno priznavanje nije na dnevnom redu.

„Spremni smo za razgovore, ali … nema bele zastave“, rekao je u intervjuu Rojtersu.

„Dijalog je dobrodošao ako je to dijalog … u kojem se može videti šta je moguće, šta je kompromis“.

„Verujemo da je u najboljem interesu (kosovskih) Albanaca i međunarodne zajednice … da razgovaraju o slobodnom protoku kapitala, ljudi i usluga.“

Razgovori između Srbije i Kosova koje ima značajno srpsko stanovništvo koje želi da njima upravlja Beograd, pod pokroviteljstvom EU, zastali su 2018. kada je Kosovo uvelo stopostotni porez na uvoz robe iz Srbije. Uklanjanje trgovinskih barijera od strane nove kosovske vlade ovog meseca otvara put za nastavak razgovora.

Vučić je bio vatreni nacionalista tokom balkanskih ratova devedesetih, ali sada se zalaže za savezništvo sa EU.

Vučić koji se neće suočiti sa predsedničkim izborima do sledeće godine, rekao je da je uveren da će njegova stranka 21. juna dobiti većinu glasova.

Opozicija i posmatrači često su njega i njegovu naprednu stranku optuživali za autokratiju, nasilje nad političkim protivnicima, izborne prevare, korupciju, nepotizam i veze sa organizovanim kriminalom, optužbe koje oštro negiraju.

Vučić je rekao da Beograd ne planira da bira između Rusije – prirodnog slovenskog i pravoslavnog hrišćanskog saveznika, EU – glavnog trgovinskog partnera Srbije, i Kine.
Kina je u martu poslala medicinsku pomoć i lekare u Srbiju kako bi se izborila sa koronavirusom, a Beograd govori o „gvozdenom prijateljstvu“. U protekloj deceniji, Kina je takođe obezbedila milijarde dolara povoljnih kredita.

„Imamo … sopstvenu agendu … jednu stolicu, ne dve … Kako bismo mogli reći ‘Živeli Hong Kong i Tajvan’, a zatim očekivati kinesku podršku našem teritorijalnom integritetu (sa Kosovom) … a da ne spominjem da su oni naši prijatelji koji nam pomažu“, rekao je Vučić.

Srbija ostaje energetski zavisna od Rusije, sa kojom takođe vojno sarađuje. Predsednik Vladimir Putin dva puta je posetio Beograd od kada je Vučić došao na vlast 2012., a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trebalo bi da stigne u Srbiju sledeće nedelje.

Ali Srbija će i dalje nastaviti da se priključuje EU, sa kojom ima predpristupni sporazum o pridruživanju i kandidat je za članstvo, iako ovaj blok trenutno nema apetit za novim članicama.

Vučić je sebe okarakterisao kao „evro-realistu“, dodajući da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije:

„Osim zajedničkih vrednosti … 67% naše trgovinske razmene je sa EU.“

Autor: Aleksandar Vasović, urednik: Kevin Lifi (Kevin Liffey)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.