SafeJournalists: Pretnje smrću novinarima „Gazete Express“ na Kosovu

SAFE Journalists

Nezadovoljan pisanjem Gazete Express Naser Gaši nasilno je ušao u tu redakciju  i pretio da će ubiti novinare, izvestili su kosovski mediji prošle nedelje. Ovaj incident naišao je na osudu kosovskog Udruženja novinara kojoj se danas pridružila i mreža SafeJournalists.

U subotu, 10. oktobra, Naser Gaši, poznat javnosti kao Naser Keli, pojavio se ispred redakcije Gazete Express. Besan zbog medijskog izveštavanja o njegovom privatnom životu, Gaši je razvalio vrata redakcije i pretio da će ubiti novinare ukoliko sadržaj ne bude uklonjen sa portala. Dan nakon incidenta redakcija Gazete Express je objavila na svojoj Fejsbuk stranici da je policija obaveštena, a Gaši je 13. oktobra ispitan i određeno mu je zadržavanje od 48 sati.

Udruženje novinara Kosova, član mreže SafeJournalists navelo je da je incident u redakciji Gazeta Express veoma zabrinjavajući i da je, pored još nerešenog slučaja pokušaja paljenja automobila Škumbina Kajtazija, novinara reporteri.net u junu ove godine, jedan od najozbiljnijih slučajeva koji su se dogodili na Kosovu.

“Ovo nije samo pretnja slobodi govora i demokratiji, to je pretnja životu naših kolega i tako treba da bude tretirana od strane relevantnih institucija,” rekla je Gentijana Begoli Pustina, predsednica odbora UNK-a i dodala da dugotrajni postupci u slučajevima napada na novinare čine napada i pokušaje ućutkivanja novinara veoma lakim i pogodnim.

“Okruženje u kome novinari rade na Kosovu iz dana u dan postaje sve teže. Prvi i najneophodniji korak je promena sporog pravosuđa, koje treba učiniti preciznijim, kao i izvođenje počinilaca pred lice pravde.”

Mreža SafeJournalists, oko koje je okupljeno više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružila se UNK u osudi pretnji smrću novinarima Gazeta Express i nasilnom ulasku u njihove prostorije.

Pozdravljaju brzu reakciju vlasti, ali izražavaju i zabrinutost sveukupnim sporim napretkom pravosudnih procesa koji doprinose atmosferi nekažnjivosti za zločine nad novinarima na Kosovu.

Ova mreža medijskih organizacija poziva kosovske vlasti da ozbiljno shvate pretnje novinarima koje će, ukoliko nisu adekvatno sankcionisane, verovatno dovesti i do fizičkih napada, smatraju.

„Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“, zaključuju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.