Lajčak sa Osmani o izborima na Severu i ovonedeljnom sastanku u Briselu

Lajčak Osmani Turska o izborima i ovonedeljnom sastanku u Briselu
FOTO: X/Miroslav Lajčak

Svega nekoliko dana nakon nove runde dijaloga u Briselu, a u jeku najava nastavka procesa smene aktuelnih gradonačelnika na Severu – ove dve teme bile su predmet razgovora izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine i kosovske predsednice.

Vjosa Osmani nalazi se u Turskoj u Antaliji, gde učestvuje na Diplomatskom forumu. Tamo je juče boravio i Miroslav Lajčak.

Oni su se sastali na marginama ovog foruma, a Lajčak je razgovor sa Osmani opisao kao koristan.

„Razgovarali smo o najnovijim dešavanjima u dijalogu, posebno o izborima na Severu Kosova i nedavnom sastanku čiji sam domaćin bio u Briselu“, naveo je Lajčak u objavi na društvenoj mreži „X“.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, nije izneo detalje ovog razgovora.

Tema organizacije izbora na Severu Kosova ponovo je aktuelizovana usled toga što je, nakon skoro mesec dana „tišine“, Centralna izborna komisija potvrdila da će sledeće nedelje doneti odluku verifikaciji prethodno dostavljenih peticija za smenu gradonačelnika.

Nakon ove odluke otvoriće se put glasanju za organizovanje glasanja za smenu gradonačelnika. Međutim, prema nezvaničnim navodima prištinske Kohe, postoje nesuglasice među članovima CIK-a u vezi sa tim ko bi trebalo da donese odluku o datumu.

Sa druge strane, na poslednjoj rundi dijaloga u Briselu razgovaralo se o uredbi Centralne banke Kosova kojom se dinar izbacuje iz platnog prometa na Kosovu.

Međutim ovaj sastanak je, barem zvanično, završen bez konkretnog rezultata, odnosno rešenja za novonastalu krizu.

Priština se protivi da o ovoj temi, koju vidi kao „unutrašnje pitanje“, razgovara u okviru dijaloga, te je, umesto glavnog pregovarača, u Brisel poslala delegaciju CIK-a, koja je nakon sastanka poručila da su razgovarali o tehničkim rešenjima za transfer sredstava iz Srbije bankarskim kanalima.

Srpska strana, koja, sa druge strane, traži da se o ovoj temi razgovara na nivou pregovarača, „jer je reč o političkom pitanju sa političkim posledicama“, nakon sastanka je u više navrata poručivala da je ostanak i nastavak poslovanja banke Poštanska štedionica deo rešanja problema oko dinara.

Evropska unija takođe smatra da u Briselu treba razgovarati o političkim pitanjima, odnosno, Lajčak je poručio da su „mnoga ostala bez odgovora„, i da su potrebni novi sastanci.

Američki ambasador na Kosovu, Džef Hovenijer, potom je, jasnije nego Evropska unija, pozvao Prištinu da na sledećim sastancima u Briselu pošalje predstavnika kosovske vlade kako bi se pronašlo rešenje za novonastalu situaciju, jer je, kako je kazao, način primene uredbe tema za dijalog, zbog direktnog uticaja na srpsku zajednicu.

U traganju za rešenjem Hovenijer je ujedno pozvao na to da se konsultuje Srbija, odnosno „da ima svoj glas“ za to kako će da pruži podršku Srbima, što joj je zagarantovano Ahtisarijevim planom.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.