CBK: U Briselu se razgovaralo o tehničkim mogućnostima za transfer novca, EU ne osporava uredbu

cbk
FOTO: CBK

Delegacija Centralne Banke Kosova predstavila je danas u Briselu tehnička rešenja za transfer sredstava putem bankarskih kanala kako bi ona legla na račune korisnika u evrima, bez ikakve promene važećih zakonskih okvira, oglasili su se iz ove institucije nakon nove runde dijaloga.

Danas su se u Briselu okupile delegacije Beograda i Prištine na poziv Evropske unije s ciljem razgovora o rešavanju najnovije krize na Kosovu koja je nastala nakon donošenja uredbe Centralne banke Kosova, kojom se iz platnog prometa izbacuje dinar.

Beograd je predstavljao direktor Kancelarije za KiM, zajedno sa čelnicima Ministarstva finansija, ali i Poštanske štedionice, jedine banke čije filijale i dalje posluju na Kosovu.

Sa druge strane, umesto glavnog pregovarača Kosova, koji je odbio da o dinaru razgovara u Briselu, uz navode da je reč o temi koja „nije za dijalog“, Prištinu je u Briselu predstavljala delegacija Centralne Banke Kosova.

Obe delegacije su prvo održale bilateralne sastanke sa izaslanikom Evropske unije, Miroslavom Lajčakom, a potom je usledila trilaterala.

Srpska strana kritikovala je upravo Bisljimija zbog odbijanja da dođe u Brisel, dok je Petković čak kazao da su se on i Lajčak danas složili da je tema o kojoj se raspravljalo političko pitanje, jer ima političke posledice.

Petković je nakon završenog sastanka ujedno kazao da je ostanak i nastavak poslovanja banke Poštanska štedionica deo rešavanja problema oko dinara.

Šta kažu iz Centralne banke Kosova

Centralna banka Kosova oglasila se saopštenjem nakon završenih sastanaka u Briselu.

Tokom bilaterale sa Lajčakom, predstavnici CBK su ga informisali i izneli argumente u vezi sa Uredbom o gotovinskim operacijama.

„Ustavni i zakonski autoritet CBK-a i Uredba koju je nametnula CBK nisu dovedeni u pitanje ili osporavani od strane EU, međutim, izneta je određena zabrinutost u vezi sa potencijalnim uticajem na naše građane srpske zajednice“, poručili su iz Centralne banke Kosova.

Navode i da se zbog toga „učešće smatralo neophodnim“, a kako bi se pružila odgovarajuća pojašnjenja u vezi sa „ovim nedoumicama“, kao i da bi se „praktično argumentovale postojeće pravne i tehničke mogućnosti za transfer finansijskih sredstava“.

„Osim toga, CBK je detaljno razradila moguća tehnička rešenja za transfer sredstava putem bankarskih kanala sa transparentnošću, sa ciljem olakšavanja izbora najlakše opcije za transfer sredstava putem bankarskih kanala na račune korisnika (u evrima), u skladu sa važećim zakonskim propisima“, dodaju iz CBK.

Potvrdili su i da se delegacija CBK-a nakon susreta sa Lajčakom, kako kažu, na predlog i u organizaciji EU, sastala i sa „tehničkom delegacijom Ministarstva finansija Srbije“.

Tada su, navode, predstavili i razgovarali upravo o opcijama koje je CBK predstavila, „argumentujući mogućnost i lakoću njihove praktične realizacije, ukoliko takva volja postoji od strane pošiljaoca, bez ikakve promene važećeg zakonskog okvira“.

Guverner Centralne banke Kosova: Nije se razgovaralo o uredbi, već o tehničkim mogućnostima

U sličnom tonu se oglasio i guverner Centralne banke Kosova, Ahmet Ismailji (Ismaili).

Nakon sastanka poručio je da se na sastanku sa predstavnicima Beograda u Briselu nije razgovaralo o uredbi, već su predstavljeni tehnički modeli – „kako da Srbija nastavi finansiranje iz svog budžeta legalnim i transparentnim kanalima“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Istakao je da je predlog bio da se uplate vrše na bankovne račune korisnika u evrima, „kao što je ranije Centralna banka Kosova predložila Narodnoj banci Srbije“.

„Nismo prihvatili nikakve druge razgovore“, rekao je Ismailji.

„Uredba je na snazi i neće se menjati. Njena implementacija se ne dovodi u pitanje. Postoji zakonska mogućnost za legalan prenos (novca), ukoliko je Srbija spremna da prihvati“, ocenio je.

Pročitajte još:

Petković iz Brisela: Ključno da rešenje o dinarima uključi dalje funkcionisanje Poštanske štedionice na KiMPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.